Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Happy enddel végződött a kritikus állapotú beteg mentése

Emlékezetes számunkra az a nap, amikor összesen 8 kollégánk, egy mentőhelikopter 3 fős személyzetével közösen dolgozott egy bajba jutott hölgy életének megmentésén. Edina úgy fogalmazott, hogy „új születésnapot ünnepelhetett” a strandon kapott ellátásnak és a gyors kórházba kerülésnek köszönhetően.

Edina egy meleg nyári napon a Révfülöp Császtai strand az egyik ponton stége mellett úszott, amikor rosszul lett. Még tudott szólni a stégen napozóknak arról, hogy nem érzi jól magát. A strandolók kihúzták oda, és kiabáltak a parton szolgáló vízimentő kollégánknak. Ő vízimentő katamaránnal evezett be a bajbajutottért, és a strandolók segítségével emelte át arra. Edina ekkor már eszméletlen volt, így kollégánk értesítette mentésirányítási központunkat, akik riasztották a közelben állomásozó sürgősségi mentőhajónkat, ami körülbelül 3 perc alatt érkezett a helyszínre.

Mivel ez egy olyan strand, ahol csak egy vízimentő szolgál, mentésirányítási központunk jobbnak látta odaküldeni azt a területi vezető kollégánkat is, aki épp az északi parti strandokat járta be, ő is gyorsan megérkezett Révfülöpre.




A hajón szolgálatot teljesítő mentőtiszt és mentőtechnikus kollégáink, a hajót vezető, illetve az ott matrózként szolgáló vízimentő kolléga segítségével megkezdték a beteg ellátását. Felmérvén, hogy Edina mély eszméletlen állapotban van, légzése és keringése is van, riasztották a közelben állomásozó mentőtiszti autónkat is, melynek kétfős személyzete egy speciális gyógyszert hozott a helyszínre, és szintén bekapcsolódtak abba, hogy Edinát szállításra alkalmas állapotba hozzák. Az ellátást irányító kollégánk úgy ítélte meg, hogy a lehetséges diagnózisok mindegyike olyan kórházi ellátást igényel, melyhez a leggyorsabban és legbiztonságosabban mentőhelikopteres szállítással juthat a beteg, így értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

A helikopter landolásakor két vízimentő kollégánk kiszaladt a helikopterhez, segítettek a légimentők eszközeit bevinni, a beteghez jutni. Ezután közösen készítették fel Edinát a szállításra. Mivel a helikopter csak több száz méterre tudott leszállni, egy alternatív szállítási technika mellett döntöttek. Területi vezetőnk furgonjának felszerelését villámgyorsan kipakolva, a hordágyra rögzített Edinát óvatosan beemelték a furgon rakodó terébe. Ekkor már nem volt életveszélyben, lélegeztették, de stabil volt az állapota. Kollégáink is beszálltak a furgon hátsó részébe, a hordágyat többen is tartották mind a két oldalon, és kíméletesen, lépésben haladtak a helikopterig. Így tudták a leggyorsabban és leggondosabban a hölgyet a helikopterig elszállítani.




Abban, hogy ez a mentés sikeres volt, kulcsszerepe volt a laikus strandolóknak: még azelőtt ki tudták emelni a vízből Edinát, hogy az eszméletvesztést követően vizet lélegzett volna be. Ezt nagy örömmel tapasztaltuk, hiszen sajnos egyre gyakrabban látjuk, hogy az emberek nem figyelnek egymásra a vízben vagy a vízpartokon.

A strandolók az ellátást is segítették: törölközőkkel paravánozták el Edinát és a kollégáinkat, illetve akkor, amikor még azt hittük, hogy van a helikopternek elegendő hely a strandon landoláshoz, részt vettek a landolási helyszín biztosításában is. (Elpakolták az összes törölközőt, plédet és egyéb eszközöket, amelyeket a helikopter rotorszele felkapott volna, és balesetet okozhattak volna). Edina állapotának stabilizálása és a szállításra való felkészítése időt vett igénybe. A strandolók kedvesen még vizet is hoztak a büféből kollégáinknak. Hálásak vagyunk azért, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy nekünk csak a mentésre kelljen koncentrálnunk.

A helyszínen szolgáló kollégáinkra nagyon büszkék vagyunk: Bártfai Csenge strandi vízimentő, Horváth Balázs és Hábentius Johanna mentőtisztek, Zelenák Krisztián és Zámbó Viktor mentőtechnikusok, Bagyó Gergely hajóvezető-vízimentő, Huszár Dániel matróz-vízimentő, Mónus Gyula területi vezető vízimentő, valamint a helikopter személyzete, dr. Sajtos Erika orvos, Ferenczi Krisztián paramedikus és Kosche Günter pilóta vettek részt a mentésben.



Edinának minden jót kívánunk! Köszönjük szépen, hogy megkeresett minket és beszámolt a felépüléséről.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%