Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Néhány biztonsági tanács csónakos horgászoknak

Nagyon sok csónakos horgász kerül bajba ilyenkor ősszel. Van néhány dolog, amire, ha figyelnek, megelőzhetőek a balesetek, a tragédiák. Ezeket szedtük össze, és ajánljuk kajakosoknak, kenusoknak, SUP-osoknak is. A poszt végén néhány hasznos linket is találnak.

  • A mobiltelefonja legyen teljesen feltöltve, mielőtt horgászni indul!
  • A telefont tegye vízálló tokba! (Egy-két ezer forintért kapni már ilyet.)
  • Viseljen mentőmellényt! (Hamarabb meg lehet szokni, mint ahogyan gondolja, és egy plusz, melegítő réteget is jelent. Ha valakinek nagyon kényelmetlen, vásároljon automata – a vízben felfújódó - mentőmellényt, mivel az olyan, mintha csak egy sálat tenne a vállára.)
  • Nézze meg a részletes időjárás előrejelzést, főként az adott térség előrejelzését! A legfontosabb időjárási elem ilyenkor a szél, ezért nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Ha (erős) északi szél várható, ne menjen ki csónakkal egy tó északi partjáról, ahogyan (erős) déli szélben sem a déli partról!
  • Feltétlenül szóljon egy családtagnak, barátnak, hogy pontosan hova megy, hol száll vízre és meddig tervez vízen lenni! Így lesz, aki figyelemmel kíséri, hogy hol van, jól van-e, és cselekszik, ha felmerül, hogy baj van.
  • Semmiképp ne igyon alkoholt a vízen! Sokakban él az téves hiedelem, hogy az alkohol segít a testet melegen tartani. Ez nem igaz, és a hűvös idő hatására kisebb mennyiség is okozhat életveszélyes problémát, mint amennyi otthoni fogyasztáskor (pl. szédülést, bizonytalan mozgáskoordinációt).
  • Ne egyedül menjen horgászni! Ilyenkor, amikor rosszabbak a látási viszonyok és kevesebben vannak a partokon vagy a vízen, nehezebb segítséget kérni. Életmentő lehet, ha valaki van a közelben és látja, ha baj van.
  • Vigyen magával olyan lámpát, amivel világítani tud a mentőegységnek, ha sötétben kellene önt keresni! Ne a mobiltelefon akkumulátora merüljön emiatt!
  • Ha a Balatonon horgászik, mindenképp töltse le a BalatonHelp alkalmazást, mert ha ezen keresztül hív minket, azonnal megkapjuk a GPS koordinátáit és így gyorsabban megtaláljuk ködben vagy sötétben is.




Néhány hasznos link:

Időjárás: https://met.hu/idojaras/tavaink/ - a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó részletes időjárás előrejelzése.

Viharjelzés: https://m.met.hu/viharjelzes - nagy tavainkon október 31-ig működik a viharjelző rendszer, ennek a jelzéseit mutatja ez az oldal.

BalatonHelp – Androidra és iOS-re is letölthető alkalmazás, amelyen keresztül a Balatonon segélyhívást tud nekünk, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának küldeni. Az alkalmazás megmutatja, hogy pontosan honnan hív minket.

TaVihar - mobiltelefonos alkalmazás a viharjelzésről, ami hanggal jelzi, ha változás van, letölthető Androidra és iOS-re is.

Riasztási telefonszámunk a Balatonon: +36 30 383 83 83

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%