Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Új matrózokat képzünk

Ezekben a hetekben zajlik matrózképzésünk, a mentőhajóink számára elengedhetetlenül fontos személyzet tréningezése.

Ők a képzés napjait azzal töltik, hogy mindent megtanulnak a hajóink felépítéséről, felszereléséről és egyes műszaki funkciókról. Ezen kívül kötélhasználati, csomókötési technikákat gyakorolnak, melyeket a szárazföldön és a vízben is tudniuk kell kivitelezni. Nemcsak segítik a hajóvezetőt, hanem kulcsszerepük van a mentéseknél - legyen az bajbajutott ember vagy hajó mentése.

A matrózképzés csapata

Mentőhajóinkon a hajóvezetők és az egészségügyi személyzet mellett matrózok is szolgálnak, akik kizárólag vízimentőink közül kerülnek ki. Kisebb hajóinkon egy, sürgősségi mentőhajóinkon két matróz szolgál. Ők tartják rendben és tisztán a hajók felszerelését, melyet minden egyes szolgálat előtt ellenőrizniük kell. Mire a hajóvezető megérkezik a szolgálatra, a matrózok kívül-belül tisztára mossák a hajót, megnézik, hogy minden felszerelés megvan-e, majd a hajóvezetővel közösen átvizsgálják a hajó műszaki állapotát.

Amikor a hajó elhagyja a kikötőt, a matrózok segítik az elindulást a partról, és ők az elsők, akik kikötéskor kilépnek a hajóról, így biztosítva a gyors és biztonságos megállást. Amennyiben vízből kell menteni valakit, és ehhez szükséges a vízbe ugrani, a matrózok végzik ezt a feladatot. Ugyanez érvényes akkor is, amikor műszaki mentés során kell különböző mentőeszközöket a vízből rögzíteni. (Ezek közül vannak olyan feladatok, melyeket már csak búvárszolgálatunk tud elvégezni, de matrózaink között többen búvárok is.)



A fentiekből következik, hogy a matrózoknak az átlagosnál sokkal jobb állóképességgel kell rendelkezniük. Matrózaink természetesen nagyon jól úsznak, hiszen nálunk a vízimentőknek minden szezon elején vizsgázniuk kell különböző úszásfeladatokból. Lány kollégáink közül is többen el tudják látni ezt a feladatkört, ők jellemzően versenyszerűen sportolnak, vagy sportoltak, így az átlagosnál erősebbek, gond nélkül mozgatják a kikötőben a hajót, és szorítják meg a hajóköteleket. A mentőládák cipeléséről nem is beszélve: vízhatlan mentőládáink -melyekben a mentőautókon is használt felszerelést tartjuk-, nagyon nehezek, ezeket rendszerint a matróz viszi az egészségügyi személyzet után, ha a parton kell ellátnunk valakit.



Matrózainkra nagy szükség van akkor is, ha egy-egy súlyosabb állapotot, sérülést látnak el a mentőhajónkon - például egy újraélesztésnél ők az orvos, a mentőtiszt vagy mentőápoló jobbkezei.

Kollégáink általában azért jelentkeznek matróznak, mert szeretnének a strandi vízimentésen kívül másfajta feladatokat is. Többen közülük hajós tapasztalattal érkeznek, vagy épp végzik is a hajóvezetői tanfolyamot, így kiváló gyakorlatszerzési tapasztalat számukra a matrózszolgálat.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%