Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

A Római-parton is mi vigyázunk a fürdőzőkre

Pénteken nyitotta meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Római-parti Plázst, így csaknem 50 év után újra van szabadstrand és ingyenes fürdési lehetőség a Duna budapesti szakaszán.

A vízimentő-szolgálatot mi, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata látjuk el.



A Budapest III. kerületében kialakított strand fürdőzésre kijelölt részét teljes egészében bójasor veszi körbe. Ott szolgáló kollégánk elmondta, hogy nagyon együttműködőek a strandolók, néhányukat kellett csak figyelmeztetni arra, hogy ne menjenek a bójasoron kívülre, és a felszólítást követően azonnal vissza is mentek a kijelölt fürdőterületre.

Vízimentőnk 11 és 19 óra között lát el szolgálatot, együttműködve a közterület-felügyelőkkel és a vízirendészettel, akik folyamatosan járőröznek a strand mellett.

Kollégánk egy kék vízimentőtoronyból figyeli a strandolókat, onnan a strand teljes területét jól belátja. Ezen kívül figyeli a különböző vízisport-eszközöket használókat is, akik nagy számban eveznek a fürdőhely körül, hiszen a Római-parton számos csónakház, illetve bérlési lehetőség van.



Vízimentőnk piros-fehér egyenruhájáról könnyen felismerhető akkor is, amikor nem a toronyban tartózkodik. „Valamelyik nap másfél órát beszélgettem egy strandolóval a biztonságos fürdőzésről. Nagyon kedvesek és együttműködőek az emberek, azt pedig különösen jó látni, hogy a gyerekekre nagyon figyelnek a szülők. Nem láttam még olyat, hogy egyedül engedtek volna be gyereket, vagy ne lett volna rajta karúszó. Azt is látom, hogy a szülők mindig a folyásirányban a gyerekhez képest alul állnak a vízben” – mondta el kollégánk, Pajer Barnabás.

„Egyébként nagyon szép környezetben dolgozom: a part sóderes, sok rajta a fa, belógnak a víz fölé, és szemben is, a Duna másik oldalán is ilyen természetes a vízpart” – tette hozzá.




A Római-parti Plázson úszni nem igazán lehet, mert kicsi a vízfelület, inkább arra alkalmas, hogy az ember megmártózzon egy-egy meleg nyári napon. A bójasort átvizsgálva kollégánk megállapította, hogy a bójákon kívül már nagyon közel hirtelen mélyül a víz, és erősödik a sodrás. A strand végéhez rendkívül közel eső stégnél pedig már a két métert is elérheti a vízmélység. „A stég is veszélyforrás: az áramlás nagyon könnyen a stég alá sodorja a fürdőzőt, aki akár meg is fulladhat alatta. Ezért nem szabad, egy lépésre sem, kívül menni a bójasoron” – emeli ki kollégánk.

A strandon a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint. Ebben az időszakban kereshetik vízimentőinket, ha megsérülnek, vagy bajba jut valaki a vízben. De akkor is, ha arról szeretnének többet tudni, hogyan kell biztonságosan fürdőzni és vízisport-eszközöket használni.



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%