Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Amit mindig tudni akartál: mi az a piros bója a vízimentőknél?

A filmekben náluk van, de nem derül ki, miért, pedig a valóságban fontos. A vízimentőknek megtanítják a titokzatos piros bója használatát. Elindultak az idei tanfolyamok, megmutatjuk, mit gyakorolnak.

Amikor a vízimentő észleli, hogy valaki bajban van, akkor meg kell közelítenie. Attól függően, mi a szituáció, eldönti, hogyan. A leglátványosabb a bomba.

Foto: VMSZ Média

Ezt akkor használjuk, ha mentésnél ismeretlen vízbe kell ugrani.

Figyelem: ismeretlen vízbe soha ne ugorj be!

A víz alatti akadályok súlyos sérülést okozhatnak. Ilyen helyzetben egy képzett vízimentőnek is mérlegelnie kell, hogy van -e más megoldás. Ha úgy dönt, ugrik, akkor azt bombával teszi, ugyanis a felhúzott lába védi teste többi részét az esetleges víz alatti akadályoktól. A lábát azonban semmi nem védi meg! Ezért még egyszer: ha nem vagy vízimentő, soha ne ugorj be ismeretlen vízbe!

A vízbejutás talán legösszetettebb formája az úgynevezett mentőugrás.

Foto: VMSZ Média

A vízimentő inkább belelép, mint ugrik a vízbe. Felsőteste előre dől, a karok oldalt kitárva, ahogy az alábbi képen az oktató mutatja. Ezzel lehet tompítani a vízbeérkezést annak érdekében, hogy a fej végig a víz fölött maradjon.

Foto: VMSZ Média

Így a vízimentő egy pillanatra sem téveszti szem elől a bajbajutottat. A tanfolyamon ezt úgy gyakorolják, hogy a vízbeugróval szemben valaki számokat mutogat, és ezeket vissza kell mondani az ugrás után.


A titokzatos piros bója a filmekből


Hivatalos megnevezése mentőbója. A vízimentő egy hevederrel rögzíti magához, és aligha meglepő módon arra használja, hogy ezzel mentse ki a bajbajutottat. Ezt alapvetően kétféleképpen teszi.

Foto: VMSZ Média

Ha a bajbajutott képes közreműködni saját megmentésében, akkor a fenti képen látható módon a vízimentő a bója segítségével addig húzza, amíg biztonságos helyre érnek.

Foto: VMSZ Média

Ha a bajbajutott nem képes a közreműködésre, például eszméletlen, akkor a mentőbóját megfogásra használjuk. Az eszköz segítségével biztonságosabb és gyorsabb a mentés.


A vízimentő tanfolyamon nemcsak ugrani és menteni, hanem természetesen úszni is kell többféle módon. Az alábbi képen az egyik jelölt a mentőúszást gyakorolja, a másik gyorsúszásban halad. Ehhez uszonyt használnak, amely a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál kötelező felszerelés. Aki elkezdi a tanfolyamot, kap is egy párat a Vízimentőktől. Uszonnyal lényegesen gyorsabban lehet úszni, és biztonságosabb vele a mentés.

Foto: VMSZ Média

A következő vízimentő tanfolyam április 26-án indul Budapesten. Utána Keszthelyen lesz oktatás május 16-tól, illetve június 8-tól és 22-től. Jelentkezni a vizimentok.hu/tanfolyamok oldalon lehet.


Fotó: Szabolcs Tímea
Szöveg: Bánovics Attila

A képek 2019. április 7-én készültek a Vízimentők keszthelyi tanfolyamán.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%