Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

BABÁVAL A VÍZBEN ÉS A VÍZPARTON

Az interjút Babics Anna, a Babagúz munkatársa készítette.

Nyáron sokat van vízparton és vízben a baba, de mik azok az alapvető szabályok, amire érdemes figyelni? A mentőmellények használatáról, vízparti szabályokról és a szülői jelenlétről beszélgettünk Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével.



Gyakran felmerül a kérdés: milyen vízbe vigyük nyáron az egy évesnél kisebb babát?

Elsőként azt mondanám, hogy az egy évesnél kisebb gyermeket csak rövid pancsolásra vigyük és csak akkor, ha nem éri erős napfény. A zsúfolt strandokhoz, természetes vizekhez képest sokkal egyszerűbb otthon, az udvaron vagy teraszon egy babafürdető-kádba vizet tenni és ott pancsolni vele. Azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy ne legyenek kényelmesek, hanem állítsák fel a kismedencét a strandon vagy a Balatonnál is, hiszen sokkal biztonságosabb és tisztább is. A természetes vizek, még ha van is kijelölt fürdőhely, egyáltalán nem alkalmasak a babák fürdetésére. A nagyobb gyerekeket is csak sekély vízbe, gyerekpancsolóba ajánlom vinni, a mély víz pedig számukra kifejezetten tiltott, oda csak mentőmellényben vigyünk gyereket.

Mit érdemes tudni a mentőmellényekről?

Sokan összetévesztik az úszássegítő eszközöket, vagy sportmellényeket a mentőmellényekkel. Csak a minősített, tehát szabványnak megfelelő, galléros mentőmellény az, amire veszélyes helyzetben valódi segítségként tekinthetünk. Itt is nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű, tehát kilogrammban a megfelelő tömegű egyénhez igazítottat kell kiválasztani: a kisebb mellény nem tart meg, a nagyobb pedig lecsúszik a gyerekről. Ebben soha ne kössünk kompromisszumot. https://babaguz.hu/product/mentomelleny-balatonfuzfo/

Milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre a vizeknél?

Maga a víz is veszélyt jelent, illetve az, ha felügyelet nélkül vannak. Csak úgy szabad kiskorúakkal vízbe menni, hogy a szülő folyamatosan jelen van, figyel a gyerekre és az első pillanattól kezdve, a gyerek életkorának megfelelően megtanítjuk őt a vizek veszélyeire. Szépen lassan hozzá lehet szoktatni a gyerekeket ehhez a közeghez, a szabályok megértetésével párhuzamosan. Az úszás elsajátítása nagyon fontos, tehát erre törekedni kell és egy 4-5 éves gyermekkel már el lehet kezdeni az ehhez szükséges alapokat.

Mit tehet a szülő a veszélyes helyzetek elkerülésére?

A legfontosabb tanácsom, hogy jelen kell lenni a szülőknek, gondviselőknek, nemcsak fizikailag, hanem fejben is. Attól még, hogy nyaralunk, ne felejtsük el, hogy a kicsik ki vannak téve különböző veszélyeknek és nekünk kell fokozottan odafigyelni rájuk.

A cikk szövegét és a képet innen vettük át:
https://babaguz.hu/babaval-a-vizben-es-a-vizparton/

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%