Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Balaton-átúszás 2019

Június 29-én, szombaton rendezték meg hazánk egyik legnagyobb, tömegeket vonzó sporteseményét, a Balaton-átúszást. Idén 37. alkalommal álltak rajthoz Révfülöpön az úszás szerelmesei és a kihívást keresők. A nevezési kedv évről évre nagyobb, idén 9724-en rugaszkodtak neki az 5,2 km-es távnak.

A száraz, napos idő, az ideális levegő hőmérséklet és a Balaton 26 Celsius fokos vízhőmérséklete kedvezett az átúszóknak. A reggel még élénkebben mocorgó, hullámokat keltő keleti szél is hamar alábbhagyott. Az úszófolyosó mentén körülbelül 50 méterenként álltak a vitorlások, melyek nem csak az irányt mutatták a résztvevőknek, hanem „szigetekként” szolgáltak mindazoknak, akik elfáradtak és szerették volna visszapótolni - egy kis szőlőcukor és víz formájában - az elveszett energiákat.

Reggeli eligazítás
Fotó: VMSZ Média

Egyesületünk a Rupert sürgősségi mentőhajóval, négy kisebb mentőhajóval és 14 fős legénységgel volt jelen az átúszáson. Minden rendezvény biztosítása komoly feladat és nagy felelősség. Az idei, rekord létszámmal elinduló Balaton-átúszás biztosítása is sok előkészületet és összehangolt csapatmunkát kívánt meg tőlünk. Az előkészületek már napokkal a rendezvény előtt megkezdődtek. Vegyük sorra, csak nagyon röviden, hogy általában milyen feladatokat kell elvégezni egy rendezvény biztosítása előtt. Először is előre megtervezzük és elkészítjük a szolgálat beosztást. Meghatározzuk, hogy ki melyik hajón, milyen poszton dolgozik majd azon a napon. Előkészítjük, ellenőrizzük a szükséges felszereléseket, majd közvetlenül az esemény előtt a helyszínre szállítjuk azokat. A hajókat, azok felszereléseit, egészségügyi ládáit alaposan átnézzük, hogy hiánytalan eszközkészlettel és hibátlan műszaki állapotú hajóflottával indulhassunk neki az esemény biztosításának. Gondoskodnunk kell az üzemanyag ellátásról is. A megfelelő biztosításhoz elengedhetetlen a gondos előkészítés, hogy minden gördülékenyen menjen, így még a kezdés előtt a helyszínen egy utolsó egyeztetés és megbeszélés történik a csapat tagjai között.

Úszók a vízben


Fotó: VMSZ Média

A Balaton-átúszás biztosításakor az úszófolyosó teljes hosszát négy szakaszra osztjuk fel, ahol a négy kisebb mentőhajónk elfoglalja helyét. Mind a négy hajó a saját szakaszán belül mozog, folyamatosan figyelve az úszókra. Amennyiben szükséges, akkor a vitorlásról, vagy a vízből kiemelve viszik a kimerült, vagy más, kisebb problémával küzdő személyeket a „kórházhajóra”, ahol megkapják a megfelelő ellátást. Súlyos esetekben azonban közvetlenül a Rupert megy oda, ahol szükség van rá. A kollégák folyamatos rádiókapcsolatban vannak egymással és a Mentésirányítási Központunkkal, valamint az átúszás ideje alatt is szoros együttműködésben dolgozunk a Balatoni Vízirendészettel, akik szintén sokat tesznek a rendezvény zavartan lebonyolításáért.



Úszófolyosó

A Balaton-átúszáson leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma a fizikai megterhelés következtében jelentkező kimerülés. Emellett előfordulhat napszúrás, hőguta, hőkimerülés és készülni kell arra is, hogy többen valamilyen alapbetegséggel (pl. szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség…) vágnak neki a több kilométeres távnak és ebből fakadóan adódhatnak problémák, amelyeket orvosolni kell.

Az első szakaszon viszonylag sok úszót kellett kiemelnünk a vízből. A nyíltvízi próbatételekre jellemző, hogy az úszók a rajtot követő első pár száz méter után rájönnek, nem tudják teljesíteni a kitűzött célt és inkább feladják. Az esetek nagy százalékában idén is a kimerülés miatt kellett beavatkoznunk. Egy esetben szívritmuszavar jelentkezett, melyet kezeltünk, majd átadtunk további ellátásra. Délután aztán a megerősödő szél adta fel a leckét a még Balatonboglár felé úszó néhány száz résztvevőnek, de ennek ellenére ők is kitartóan tempóztak a cél felé. A 9724 indulóból 9609-en sikeresen teljesítették az 5200 méteres távot.

Ők már leúszták

Az idei Balaton-átúszás a tervezett napon, ideális körülmények között, közel tízezer induló részvételével (talán jövőre meg is lesz a tízezres nevezői létszám), komolyabb baj nélkül, a kezdéstől a befejezésig, vagy mondhatjuk úgy is, hogy Révfülöptől Balatonboglárig nagyon jó hangulatban telt.

Visszatérés a bázisra


Köszönjük mindenkinek, aki ott volt!

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%