Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Balatoni emberek: Interjú Gyenesdiás polgármesterével, Gál Lajossal

Szakszolgálatunk számos Balaton-parti településsel ápol kiváló munkakapcsolatot. Sok településvezető van a tó körül, aki rendkívül felelősségteljesen áll a vízbiztonság megteremtéséhez, és mindenben nagyon jól tudunk együttműködni. Ilyen Gyenesdiás polgármestere is, Gál Lajos, akivel a vízbiztonsággal kapcsolatos feladatairól, élményeiről beszélgetünk.

Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere és egyesületünk elnöke Bagyó Sándor

- Polgármester Úr, ön ide született Gyenesdiásra, itt nőtt fel, itt nevelte a gyerekeit. A Balaton mit jelent önnek?
- A víz maga az élet – ahogy a mondás tartja, de a balatoni embernek a Balaton az élet. Természetes az, hogy itt élünk a tó partján, és az is természetes, hogy vigyázzunk a Balatonra és a Balaton befolyó vizeire, forrásaira. Húsz évvel ezelőtt ezért is alapítottuk a Forrásvíz Természetbarát Egyesületet, hogy a Balaton vízvédelme mellett a befolyó vizek, források, patakok tisztaságára is odafigyeljen egy civil közösség. Ebből a civil közösségből nőtte ki magát mindaz, ami engem arra predesztinált, hogy felkértek településvezetőnek.
- Úgy tudjuk, a gyenesdiási önkormányzat valóban nagy figyelmet fordít a strandok biztonságára.
- Gyenesdiás lakónépessége a rendszerváltás óta duplájára nőtt, agglomerációs körzet vagyunk, sok fiatal család költözött ide. Így egyértelmű volt, hogy a családbarátság irányába kell fejlesztenünk a strandjainkat. Két strandunk van, és mind a kettőt családbarát stranddá fejlesztettük, nemcsak a Diási Játékstrandot, hanem Gyenesi Lidóstrandot is. Fontos számunkra a biztonság, a gyerekeink és az ide látogató vagy itt élő felnőttek biztonsága is. Ezért nagyon örülünk annak, hogy már a kezdetektől nagyon jó a kapcsolatunk a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. Ők vezénylik le minden szezonban a vízimentőszolgálatot, és örülünk, hogy a mi strandjainkon vannak Mentőöv táblák. Ezek tényleg biztonságot adnak az ideérkezőknek minden egyes lépcsőbejárónál. A táblák közvetlenül a vízbe jutás előtt mutatják, hogyan mélyül a víz, és azt, hogy mit kell tudni a mederről. Tehát az anyukák, apukák, vagy éppen a nagyszülők biztonságban tudják ennél fogva a gyerekeiket, és érezhetik, hogy törődünk, foglalkozunk a vízbe kerülő vendéggel, gyerekkel.
És külön köszönettel tartozunk azért, hogy a legutóbbi együttműködésünk jegyében a Játékstrandra érkezett egy mentőmellényállvány, 12 gyerekmellénnyel azért, hogy az ott strandoló gyerekek biztonságban legyenek.

A gyenesdiási Mentőöv táblák sajtónyilvános átadása

- Önnek és az ön által irányított önkormányzatnak milyen kötelező feladatai vannak vízbiztonsággal kapcsolatban?
- Elsődleges, hogy a strandnyitás előtt meg kell győződni arról, hogy mind a partszakasz, mind a strandi meder rendezett állapotú. Elvégeztetjük a mederellenőrzést, az akadályozó, vagy veszélyeztető dolgok kiszedését, a vízgereblyézést, a horgászzsinóróknak és a horgoknak az összeszedését, és a hínárvágást általában többször is megismételjük. Ezt követően a part megközelítését, a vízbe jutást, a lépcsők elhelyezését is biztosítjuk. És utána jön az együttműködés évről-évre történő megkötése a vízimentő szolgálattal.
Az is hozzájárul a gyenesi strandok biztonságához, hogy a nagy strandunkon belső strandi viharjelző fényjelzés működik, valamint a strandrádió az üzemeltetés és a vízimentő szolgálat között. Ha az embereket veszélyre kell figyelmeztetni, mert éppen vihar készül, akkor bizony a vízből való menekítésben, a biztonságos helyre történő menekítésekben is nagyon fontos, hogy együtt tudjon dolgozni a strandot üzemeltető vállalkozó, és a vízimentő szolgálat. A strandunk befogadóképessége 4500 ember, ez azt jelenti, hogy nem kis feladat havária esetén biztonságba helyezni az embereket. Ezekre mind fel kell készülni a strandszezon megkezdése előtt. Van egy menekítési tervünk is, mind a strand területéről, mind a strandról a 71-es útra való eljutás vonatkozásában. Ezen kívül a mentő, a tűzoltó, illetve a mentőhelikopter megközelítési útjához is szabad útszakaszra van szükség, ebben pedig a polgárőrség a partnerünk. Nagyon jó, hogy a strandjainkon a vízi polgárőrökön túl vendég polgárőrök is a biztonságot és a prevenciót szolgálják nemcsak a strand területén, hanem a strand környezetében és a strandok közti területeken is nyaranta.
- Gyenesdiáson van az egyik, ha nem a legnevesebb gyerekstrand a Balatonon. Sokan emiatt nyaralnak az önök településén, nagyon szeretik a kisgyermekes családok. Azzal, hogy ezt a strandot kialakították, egy nagy feladatot is vállaltak, hiszen a gyerekekre különösen vigyázni kell. Máshogy tekintenek a Játékstrandra, mint a másik strandjukra vagy a kikötőre?
- Alapvetően mindenhol a gyerekek biztonsága az egyik legfontosabb tényező. Nemcsak a Játékstrand családbarát, hanem a Lidó is, mert rengeteg olyan játékelem van, amivel odavonzzuk a gyerekeket. Emellett ezen a strandon megnyitottuk a partvédművet, azért, hogy kialakítsunk nagyon pici babáknak egy lidós kis öblözetet, ahol a 10 centis vízben is tudnak homokvárat építeni a gyerekek. Így nem kell, hogy a mélyebb vízbe bemenjenek a pici babák a szülőkkel, a nagyszülőkkel, mert itt jól tudják érezni magukat, így sokkal biztonságosabb nekik.
De a horgásztanyáról és a vitorlás kikötőről is hasonló jókat tudok mondani. Mindenhol bekerült a szervezeti és működési szabályzatába ezeknek a civil közösségeknek, hogy a gondnoki szolgálat ki kell térjen arra, hogy külön a gyerekeknek olyan prevenciós eszközök kerüljenek mindenhol beszerzésre, amelyek a biztonságukat szolgálják.
- Gyenesdiás vezetése hogyan jut hozzá ahhoz a tudáshoz, amivel tudják fejleszteni a szolgáltatásaikat biztonság szempontjából?
- Ez folyamatos tanulást igényel. Szerencsére Gyenesdiáson van egy folyamatosság a település vezetésében: az előző polgármester is négy ciklust vitt végig, nekem is ez a negyedik ciklusom. A képviselő-testület is konzekvens, és majdhogynem folytonosságot képvisel, ez sokat számít a település döntéshozatali folyamataiban. Például tudjuk tartani azt a strandfejlesztési irányt, amit egykor kijelöltünk. A folyamatos tanulás melletti jó gyakorlatok megszerzése, megtanulása máshonnan (külföldről és itthonról) is jellemző ránk. Ehhez hozzáadódik, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával és más partnerekkel is nagyon jól tudunk együtt működni.
- Amikor lemegy úszni, fürdeni, biztos gyakran látja, hogy az emberek felelőtlenül viselkednek a vízben. Mit mondana nekik?
- A Balaton, a Balaton-part az élmények tárháza. Ám jó lenne, ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy ezzel együtt a víz nem veszélytelen. Mindenkinek tisztában kell lennie a saját erejével, tudásával és fizikumával, azzal, hogy mennyit bír és hogyan tud vigyázni a társaira is. Azt gondolom, hogy figyelni kell az embertársainkat, és merni figyelmeztetni őket arra, hogy nem veszélytelen, amit csinálnak, és az életükkel játszanak.
És alapvetően a józanságra hívnám fel mindenki figyelmét, úgy a fiatalokét, mint az idősebbekét. Józan belátással kell megközelíteni a vizet! Ha mindez megvan, akkor biztonságos a Balaton, akkor tele lesz élményekkel a nyaralás.
-Ön a vízparton nőtt fel, a Balatonban tanult úszni, ismeri jól a tavat. Mégis, jelent az önnek valamit, hogy van a strandon vízimentő?
- Igen. A vízimentő jelenléte önmagában biztonságot ad. A vízimentő az eszközeivel együtt azt mutatja, hogy a strandüzemeltetés fel van készülve arra, hogy a családom biztonságára fokozottan figyeljen. Jó érzés, hogy rögtön tudjuk kihez kell fordulnunk, ha baj van, hiszen a vízimentő aktív segítséget tud nyújtani, fel van készülve arra, hogy valaki bajba kerül.
Strandüzemeltetőként pedig nagyon fontos dolog, hogy a vízimentő szolgálattal kötött szerződés garanciát ad arra, hogy abban a 100, vagy éppen 105-110 napban, amíg tart a szezon, a vízimentők ott vannak adott létszámban, felszereléssel a partunkon, és ezzel együtt tudunk kívánni mindannyiunknak egy kiváló balatoni nyarat.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%