Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Búvártanfolyamon a vízimentők

Szeptember utolsó hétvégéjén néhány vízimentőnk egyenruha helyett búvárfelszerelést húztott, hogy Rubecz József instrukciói alapján víz alá merüljön a gyékényesi Kotró-tóban. Nem ők az első kollégák, akik Józsinál tanulnak búvárkodni.



Fotó: VMSZ Média

Józsi tapasztalt búvároktató (NAUI Instuktor) és nem utolsó sorban - a VMSZ megalakulásától kezdve kisebb, nagyobb megszakításokkal – aktív tagja Egyesületünknek. Aki Rubecz Józsefnél tanulja a búvárkodás technikáját, biztos lehet benne, hogy mélyreható elméleti és gyakorlati ismereteket szerez. Az egymásra épülő - kezdő, haladó, mentő és mester - tanfolyamok mellett vannak speciális (roncsmerülés, éjszakai merülés stb.) képzések is. Az említett hétvégén épp egy haladó tanfolyam résztvevői – köztük vízimentőink - gyakoroltak Józsi felügyelete alatt.

Fotó: VMSZ Média

Amikor megkérdeztem arról, hogy miért Gyékényesen tartja a tanfolyamokat, akkor azt a választ kaptam, hogy ennél jobb oktatási és gyakorlási helyszínt nem is tudna elképzelni. A tó adottságai kiválóak, a Kotró-tó (a gyékényesi kavicsbánya-tavak közül a legnagyobb) az ország egyik legjobb nyíltvízi merülőhelye. Egyes részein sekély, a búvárbázisnál 12-15 méter, a kitermelés közelében akár a 25-30 méter mély is lehet. A tó vize a kavicsos meder miatt különösen tiszta, ezért kiváló látási viszonyokat (3-8 méter) biztosít, ami a tanulási folyamat alatt szintén nagy előny. A tóban több megtisztított roncsot is elsüllyesztettek, hogy a búvárok gyakorolhassák a roncsmerülést. „Aki itt megtanul merülni, bárhol tud majd merülni!” – mondta.



Fotó: VMSZ Média

Sokan keresik meg Egyesületünkből is, hogy nála tanulhassanak. Az alapképzések után többen belevágnak a speciális képzések elvégzésébe is. Természetesen nem feltétel, de mindenképpen hasznos, ha egy vízimentő rendelkezik búvárvizsgával, hisz a VMSZ is sok búvártechnikát igénylő feladatot vállal, gondoljunk csak egy speciális eszközmentésre, vagy egy eltűnt személy keresésére. Számos olyan helyzet van, amikor búvárra van szükség egy-egy mentés (kutatás) során. Ezért örülünk, hogy egyre több olyan vízimentő kollégánk van, aki végzett búvárként részt tud venni ezekben a feladatokban.

Fotó: VMSZ Média

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%