Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Egy út, két feladat

A hét első napján vízmintavételezés miatt hajóztunk ki a nyílt vízre.

A Balaton vízminőségének vizsgálatát a Fejér Megyei Kormányhivatal Vízügyi Hatóságának munkatársai havi rendszerességgel végzik. Ezekhez a vízmintavételekhez a hajót és a hajós személyzetet évek óta Egyesületünk biztosítja.




A mintavétel mindig a Balaton ugyanazon négy pontján történik. A megjelölt pontokon a vízügyi szakemberek mintákat vesznek a vízből és különböző vizsgálatokat végeznek. Többek között mérik a víz hőmérsékletét, átlátszóságát és oxigéntelítettségét is. A mintákat aztán laboratóriumi körülmények között elemzik tovább.

Az, hogy a mintavételi alkalmakkor végighajózzuk a Balaton mindhárom medencéjét, remek lehetőség arra is, hogy preventív jelleggel, „vízimentő szemmel” pásztázzuk végig a vizet, és ha bármilyen rendellenes jelenségeket észlelünk – például egy úszó nádcsomót, egy elszabadult csónakot, vagy valamilyen szabálytalanságot a vízi közlekedésben – akkor azt a helyzetnek megfelelően – azonnal vagy a mintavétel után visszatérve a helyszínre – meg tudjuk oldani. Így egy út során két feladat valósul meg: a víz minőségének vizsgálata és a vízimentés szempontjából oly fontos balesetmegelőző tevékenység is.




Közeledik a tavasz, de az időjárás még jócskán tartogat fagyokat és téli hideget az előttünk álló hetekre. A Balaton vize jelenleg jégmentes, hajózható, de mindössze 3 fokos. A néhány fokos vízben nagyon hamar kihűl az emberi test, ezért mindenki, aki vízre száll – horgászok, vitorlázók – feltétlenül tartsák be a biztonságukat elősegítő szabályokat.

Egyesületünk ügyeleti rendszerben a téli időszakban is minden nap jelen van a Balaton mindhárom medencéjében. Alsóörsön, Balatonlellén és Keszthelyen is menetkészen áll egy-egy mentőhajónk. A +36303838383-as riasztási számunkon, az ingyenes BalatonHelp applikáció segítségével és a 112-es segélyhívószámon keresztül is riaszthatóak vagyunk!






Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%