Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Egy vízibicikliről vízbe ugrott férfihoz riasztották mentőhajónkat

Csütörtökön kora este kaptuk a riasztást az Országos Mentőszolgálat Somogy megyei irányítási központjától, hogy Zamárdiban a Fecske utca végénél húzódó strandon egy 40 év körüli férfi beugrott a vízibicikliről és elmerült.

Rupert nevű sürgősségi mentőhajónk azonnal elindult a helyszínre, ahol a Zamárdi Vitorlás és Vízimentő Egyesület tagjaival, illetve a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal együtt végeztük a keresést. Ebben a fürdőzők is segítettek, amit nehezített, hogy 2 méter mély vízben merült el a férfi. A helyszínre érkező mentőhelikopter is pásztázta egy ideig a vízfelszínt, mielőtt leszállt a parton.

Mentőhajónk legénysége épp elkezdte ultrahangos szonárral keresni a bajbajutottat, mikor egy tőlünk 100-150 méterre vízibicikliző jelezte, hogy 30-40 centiméterrel a vízfelszín alatt, mintha látna valakit lebegni. Valóban a bajbajutott volt az, nagyon ritka esetben megtörténik, hogy nem süllyed le a meder aljára a vízbefulladt ember. Az egyik helyi vízimentő és a Ruperten tartózkodó egyik kollégánk kiemelte hajónk fedélzetére a férfit, ahol azonnal megkezdtük az újraélesztést és az emelt szintű ellátást. Az újraélesztés sikeres volt, Mentésirányítási Központunk az Országos Mentőszolgálat mentésirányításával közösen úgy döntött, hogy Siófokon adjuk át a Mentőszolgálatnak a férfit. A parton a Mentőszolgálat esetkocsija és a Légimentők szakemberei felkészítették a kórházba szállításra a beteget, stabil állapotban vitték el. Sajnos a kórházban elhunyt.

Őszintén osztozunk a hozzátartozók fájdalmában! Emellett szeretnénk az eset néhány tanulságát megosztani minden fürdőzővel:

Nyomatékosan kérjük, hogy az, aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe mentőmellény nélkül. A kölcsönzőkben felnőtt méretű mentőmellényt vagy úszást segítő mellényt is lehet kérni. Senki ne érezze magát kínosan azért, mert mentőmellényt visel! Fontos tudni azt is, hogy az, akinek nem megfelelő a vízbiztonsága, akár sekélyebb vízbe is belefulladhat, tehát nagyon fontos, hogy még a parton vegyen fel olyan úszást vagy lebegést segítő eszközt, ami segítséget nyújthat a bajban.

Ha pedig ellenőrizni szeretnénk, hogy mekkora a vízmélység, akkor mielőtt vízbe megyünk mindenképp mossuk meg a fejünket, mellkasunkat, karjainkat és semmiképp ne ugorjunk, hanem a vízibiciklibe kapaszkodva csússzunk be és azt folyamatosan fogva ellenőrizzük, hogy biztonságos-e számunkra a meder mélysége, állapota azon a szakaszon.

Rupert mentőhajónk egy strandon (csak illusztráció) Fotó: Puhr Ádám

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%