Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Elindult a viharjelzés a Balatonon

Április elsejével újraindult a viharjelző rendszer a Balatonon.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április elsejétől október 31-ig üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon.

A Balaton időjárása csak abban az esetben kiszámíthatatlan, ha nem készülünk fel és nem tájékozódunk megfelelően mielőtt vízre szállunk, vagy strandolást tervezünk. Annak megfelelően, hogy milyen céllal indulunk el a vízre vagy a vízpartra, mindig előre tájékozódjunk az aktuális és a várható időjárásról (www.met.hu). Amikor pedig már ott vagyunk a vízen vagy a vízparton, semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül a viharjelző rendszer jelzéseit.

A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szél, vagy vihar várható az adott területen. A riasztásokat a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért adatok alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki – körülbelül a szél megerősödése előtt egy órával – a rendszer műszaki üzemeltetését pedig a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látja el.

Viharjelző rendszerek elhelyezkedése a Balatonon (2020)

Alap-, első- és másodfokú viharjelzést különböztetünk meg. Amikor a viharjelző rendszer alapon van, az azt jelenti, hogy az elkövetkezendő egy órában a szél várhatóan nem haladja meg a 40 km/h-s sebességet. Ebben az esetben nem lép működésbe a viharjelző lámpa. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezések 45-ször villannak fel percenként. Amikor az elsőfokú viharjelzés életbe lép, az arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélerősség elérheti a 40-60 km/h-s sebességet. Ilyenkor fürdeni, csónakkal vagy más fürdőeszközzel (felfújható csónak, kajak, kenu stb.) közlekedni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad, de mi azt javasoljuk, hogy fürdés céljából inkább maradjanak a kijelölt fürdőterületen belül. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák 90-szer villannak fel és arra figyelmeztetnek, hogy a vihar hamarosan megérkezik, a széllökések erőssége pedig várhatóan eléri vagy meghaladja majd a 60 km/h-s sebességet. Ebben az esetben fürödni, valamint csónakkal és egyéb fürdőeszközzel a vízen tartózkodni tilos!

A viharjelző rendszer egészen október 31-ig (0-24 órában) működik és ad jelzéseket a balatoni időjárásról, ezzel segítve a vízen és vízparton tartózkodók biztonságát.



A viharjelzésekről további hasznos információkat a következő kisfilmben láthatnak: https://www.youtube.com/watch?v=y2bwNEYimYQ

Okostelefonokra letölthető ingyenes vízi viharjelző alkalmazás – TAVIHAR: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.rsoe.android.swsWidget&hl=hu&gl=US

https://apps.apple.com/hu/app/tavihar/id893589945

Ha pedig baj esetén szüksége lenne vízimentőre, akkor használja ingyenes segélykérő alkalmazásunkat, a BalatonHelp-et:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.codevision.balatonhelp

https://apps.apple.com/hu/app/balatonhelp-vmsz/id757149529?ign-mpt=uo%3D4

További információk a BalatonHelp szolgáltatásunkról: https://balatonhelp.hu/



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%