Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Elsősegély- és segítségnyújtási bemutató a gimiben

A Balatoni Integrációs Kft. által szervezett és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet középiskolái számára meghirdetett szemléletformáló klíma- és környezetvédelmi verseny utolsó előtti lépéseként a VMSZ jóvoltából a versenyben résztvevő tanulók egy ötórás elsősegély- és segítségnyújtási bemutatón vehettek részt.

Fotók: TaviTV


Az alábbi cikk a TAVITV anyagának módosítás nélküli átvétele.

"Külön köszönjük, hogy az oktatók olyan távoli településekről utaztak el hozzánk, mint Kecskemét, Szolnok és Veresegyház.

Az elméleti oktatáson megismerhették az elsősegélynyújtás történetét, a sürgősségi láncot, a betegellátás folyamatábráját, a beteggel és a mentőkkel való kommunikációt.

Megtanulták a traumás és nem traumás vörös zászló jelentését. A vörös zászlók elnevezést azoknak a panaszoknak (panasz: amit a beteg érez és elmond, pl. fájdalom, viszketés, stb.) és tüneteknek (tünet: a betegség vagy baleset miatt megjelenő elváltozás, mint pl. a duzzanat, kiütés, sápadtság, stb.) adták, amelyek életveszélyt és/vagy sürgős,professzionális ellátási igényt jelölnek.

Az elméletet egy aktív, mindenki számára érdekes és valóban gyakorlatias elsősegély gyakorlat követte. A bemutatók után minden esetben a tanulóknak is el kellett végezni a feladatokat.

Megismerkedhettek az eszméleténél lévő és az eszméletlen beteg vizsgálatával egyaránt. A gyakorlatban kipróbálhatták az enyhe és a súlyos vérzés ellátását.

Gyakorolták a stabil oldalfekvés beállítását és a Heimlich-féle műfogást. Az alapszintű újra élesztés gyakorlati lépéseit (BLS – Basic Life Support) és ehhez kapcsolódóan a félautomata defibrillátor használatát is kipróbálhatták.Zárásként a kisgyermekek ellátásához is kaptak néhány gyakorlati tanácsot.

Egy kellemes, kötetlen és a téma komolysága ellenére vidám program részesei lehettek tanulóink.

Köszönjük a sok-sok hasznos ismeretet képzett vízimentő vendégeinknek: Juricsek Johannának, Huszár Dánielnek és Süveges Szabolcsnak! Azt külön köszönjük, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltő stílusban és nagyon gyakorlatiasan adták át a tudásuknak egy kis szeletkéjét!

Most már csak a Diákkonferencia, azaz a verseny döntője van vissza, amelyet sok-sok készülés közepette nagyon izgatottan vár a csapat."




Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%