Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Érdemes figyelni a viharjelző rendszer jelzéseire

Szélvihar igen, de komoly személyi sérülés és anyagi kár nem volt ma a Balaton vízterületén. Mindez a jól szervezett prevenciós munkának köszönhető.

Már péntek délután érezhető volt, hogy nagy lesz a forgalom a hétvégén a Balatonon. Szombat délelőtt teltházzal üzemeltek a strandok és sokan voltak az utakon is. Aztán, ahogy azt az időjárás előrejelzések is előrevetítették, kora délután viharos széllel, kevés csapadék kíséretében megérkezett a hidegfront.



Szárazföldi és vízi egységeinknek is nagyon mozgalmas volt a szombati napja. A viharos szél megérkezésével nagyon erős forgalom alakult ki a Balaton északi és déli partján egyaránt. Mentőtiszti kocsink és az új mentőautónk (esetkocsi) is kapott néhány riasztást. Mentőhajóink pedig, hogy megelőzzék a vízi baleseteket, eredményes prevenciós munkát folytattak.



Amit szeretnénk kihangsúlyozni a mai nappal kapcsolatban, az az, hogy mennyire jól működött a preventív rendszer. Az a rendszer, amelyben számos terület szakemberei vesznek részt, ma (is) bebizonyította, hogy munkájuknak köszönhetően komoly balesetek kerülhetőek el.

Már a tegnapi naptól folyamatos kapcsolatban voltunk az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetőjével, Horváth Ákossal, aki minden várható időjárásbeli változásról informált minket, amit ezúton is nagyon köszönünk neki.

A pontos előrejelzéseknek köszönhetően, a Balatoni Vízirendészet, valamint a VMSZ mentőhajói időben meg tudták kezdeni prevenciós munkájukat, így mindenkihez eljutottak, akik még vízen voltak. A zökkenőmentes kommunikációt az RSOE (RSOE - Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Az Egyesület az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködve végzi tevékenységét.) rádiós rendszere biztosította. Az RSOE működteti többek között az országos viharjelző rendszert, a Balatrönk Rádiós rendszert, valamint a Navinfo működését is ők támogatják anyagilag. Az általuk üzemeltetett komoly technikai háttér az operatív mentésben dolgozók munkáját – így a VMSZ munkáját is - nagyban megkönnyíti.

A rendszer ma bizonyított. Annak ellenére, hogy gyorsan érkezett a viharos szél, a jól működő prevenciós munkának köszönhetően minimális kár és baleset történt ma a Balaton vizén.

A rendszernek köszönhetően a ma induló Keszthely – Kenese szóló vitorlásverseny rajtját is halasztották, megelőzve ezzel a személyi sérüléseket és anyagi károkat.

A mai nap is azt erősítette meg, hogy lehet és érdemes bízni a rendszerben és azt, hogy mennyire hatékony tud lenni a megelőzés.

Nem az a kérdés, hogy működik-e a rendszer, hanem az, hogy az emberek hallják-e, látják-e és elhiszik-e a rendszer által közvetített információkat!




Természetesen volt ma eszköz és személymentésünk is, de az időjárási viszonyokhoz képest elenyésző számban kellett esethez vonulnunk a mentőhajókkal.




A rendszer működött, az emberek pedig hallgattak a Balatoni Vízirendészet és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kollégáira, így komoly vízi baleset nélkül vonult át a vihar a Balaton területén.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%