Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Ez az amit jó tudni a Balatonról!

Az állóvizek besorolásában a Balaton egy sekélyvizű tónak számít. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének mély, és a fürdőzésre kifejezetten veszélyes részei.

A Balaton vízmélysége

A Balaton medrét a szél által keltett áramlások formálják. Általánosságban elmondható, hogy az északi parton az áramlatok mélyítik a medret, míg a déli parton turzásokat építve, lassan feltöltik. A turzások a strandokon is észrevehető homokpadokat jelentik, amik a parttal párhuzamosan terülnek el. Emiatt van az, hogy a déli parti strandokon akár 2-300 métert is be lehet sétálni, azonban figyelembe kell venni, hogy a homokpadok között akár 50-80 cm-t is változhat a víz mélysége. Tehát ahol azt látjuk, hogy távolabb a víz csak térdig ér, akkor is figyelni kell, hiszen lehet egy komolyabb mélyedés is előtte.

Szintén emiatt nem szabad vízibicikliről vagy csónakról fejest ugrani a vízbe. A mélység pár méter alatt is változhat, és a vízibicikli észrevétlenül is elsodródik a mélyebbnek gondolt mederszakaszról.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy komolyabb vihar után a mederviszonyok is megváltozhatnak. Ezek a turzások hamar átrendeződnek.

Az északi part sokkal hamarabb mélyül, mint a déli. Itt már 40-50 méter után is 1.2 méter mély vizet találunk, szemben a déli part 150-200 méterével.

Vízmélység az északi parton, Balatonakali és Balatonfüred között

Vízmélység a déli parton, Siófoknál

Vízmélység a déli parton, Balatonfenyvesnél

Mi is az a marásvonal?

Fontos jellegzetesség – és veszélyforrás – a Balatonban a marásvonal. Ez körben mindenhol megtalálható, és azt a vonalat jelenti, ahol a meder hirtelen, pár méteren belül mélyül 1.5- 2 métert. Elsősorban a tó hosszmenti áramlásai miatt alakult ki. Felismerése nehéz, hiszen ahol ez a vonal található, ott többnyire már amúgy is 2 méteres a mélység. Azonban kisvizes időszakokban (mint 2012-ben is volt) különösen kell rá figyelni. Ekkor előfordulhat, hogy több száz méter sekélyvízi gyaloglás vagy vízibiciklizés után elérjük ezt a leszakadó medret. Fontos tehát ilyen időszakban is a strand határának betartása.

A siófoki Ezüstpart előtti meder ábrája látható mélységi színezéssel

A zöld sávok a mélyebb, a sárga a sekélyebb vizet jelentik. Látszik, ahogy a turzások a parttal párhuzamosan futnak. Távolabb a sötétkék a hirtelen mélyülő vizet jelenti, ez a marásvonal. A parttól ez 300-350 méterre található.

Mire kell figyelni amikor hajózunk?

Bár a Balatonra a 3.5 méter átlagmélység a jellemző, vannak kifejezetten veszélyes részei. Ilyen a tihanyi kút, ahol a 12-13 méter mélységet is eléri a víz, és ez a rész közvetlenül a part mellől indul. Kialakulásának oka a Tihanyi-félsziget miatti természetes szűkület, ahol a tó hosszirányú áramlatai felgyorsulnak, és nem engedik leülepedni az iszapot, ezáltal folyamatosan vésik, mélyítik a medret. Ettől délre viszont a jóval sekélyebb víz a jellemző. Ez elsősorban a vitorlázók számára fontos információ, mert nagyon hirtelen elfogy a hajó alól a mély víz. Tihany környezetében tehát a kijelölt hajózóúton kell maradni.

Tihanyi kút
Tihanyi kút 3D
Tihanyi kút metszete

A biztonságos strandoláshoz

Azért mutattuk meg ennyire részletesen a Balaton vízterületének - valós, a szakemberek által felmért – sajátosságait mert ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet a vízben kialakuló veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzhetőségére.
Hangsúlyozottan javasoljuk, hogy amikor számunkra ismeretlen strandon kívánunk fürödni odaérkezve tájékozódjunk a strand adottságairól, beleértve a vízmélységeket is. Figyeljük meg hol vannak a jelzések a vízbe telepítve. Minden fürdőhelyen megtalálhatjuk a 120 cm-es táblákat, majd a piros-fehér csíkos bójasort ami a strand fürdőzésre kijelölt területének határát jelzi. A bójasoron kívül már hajózási útvonalba tévedünk, ezt tudnunk kell.

A víz valós meder tulajdonságainak feltérképezésében segítségünkre lehetnek az Egyesületünk Mentőöv Program keretében megvalósított táblái, melyek a programban résztvevő strandok valamennyi vízbejutási lehetősége mellet a vízbe telepítve találhatóak. A táblákon rajzos ábrák mutatják a strandra jellemző valós vízmélységet, így könnyen fel lehet mérni meddig menjünk be gyermekeinkkel fürdeni és honnantól kell tudnunk jól úszni, mert már nem ér le a lábunk. Bízunk abban, hogy ehhez a programunkhoz további strandok és strandüzemeltetők is csatlakoznak a jövőben.

Mentőöv tábla Révfülöpön
Mentőöv tábla Balatonfüreden
Mentőöv táblán szereplő mederrajz

Köszönjük szépen a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság segítségét a cikkben szereplő szakmai adatok, tartalmak és képanyagok velünk történő megosztásáért.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%