Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Felmérést készítettünk arról, hogy miért nem hord az emberek többsége mentőmellényt

Több mint ötezer embert kérdeztünk meg arról egy online kérdőív formájában, hogy szokott-e mentőmellényt hordani, amikor a vízen sportol - SUP-osok, vízibiciklizők, kajakozók, és csónakokot használók válaszoltak a legnagyobb arányban.

Mindössze 17%-uk visel minden esetben mentőmellényt, amikor vízre száll, pedig mindenkinek kellene! A válaszadók fele sosem, maximum akkor, ha kötelező felvenni (például egy rendezvényen).

A mentőmellény viselésének gyakorisága

Azt is megkérdeztük, hogy miért nem veszik fel a mentőmellényt. A válaszadók fele úgy gondolja, hogy ha nem megy messze a parttól, vagy csak jó időben megy ki, akkor nem kerülhet veszélybe. Az is az egyik leggyakoribb válasz volt ennél a kérdésnél, hogy “jól tudok úszni.”

Ez azt mutatja számunkra, hogy az emberek nincsenek tisztában az élő vizek veszélyeivel. Jól úszók is ijednek meg számos dologtól élő vizeinkben: elég egy, a bokája köré tekeredő hínár, egy orrába csapó hullám, amitől vizet szív le a tüdejébe, izomgörcs vagy az, hogy nem jól mérte fel a távolságot és túl messze került a parttól. De az is gyakran okoz gondot, hogy előző nap eggyel több sört ivott meg, így nem képes akkora teljesítményre, mint amit megszokott. Nagyon sokszor tapasztaltuk, hogy egy látszólag banális dologtól kialakuló ijedtség következtében fulladt meg valaki. Pedig, ha lett volna rajta mentőmellény, nem merült volna el.

Azt is gyakran látjuk, hogy rosszul mérik fel az úszástudásukat az emberek. Ahhoz, hogy valaki jó úszó legyen, rendszeresen kell úszni járni, nem elég, hogy valaha járt uszodába. Ezen kívül nagyon nagy a különbség az uszodai úszás és a nyílt vízi úszás között. Az, hogy valaki jól és sokat tud úszni uszodában, nem jelenti azt, hogy egy élő vízben is képes ugyanerre. Sőt, szinte biztosan nem. Sokan konstatálják ezt a különbséget a képzelt és a valós tudásuk között akkor, amikor kihúzzuk őket a mentőhajóinkra, mert hiába próbáltak kiúszni egy elsodródó vízibicikli miatt, vagy azért, mert befordultak a kajakból a vízbe.

A fenti példák jó időjárás esetén is előfordulnak, a parthoz közel is! A legfontosabb, hogy rosszullét esetén legyen valami, ami fenntart bennünket a víz felszínén. Egy kis szédülés a vízparton nem okoz komoly bajt, de a vízben halálos lehet.

És még egy dolog, amit nagyon gyakran felejtenek el az emberek, miközben gyönyörködnek a tájban evezés, vízibiciklizés közben: a hőségben nagyon hamar melegszik fel az ember teste a SUP-on, a kajakban. Ilyen hőmérséklettel véletlenül a vízbe esve nagy az esélye a rosszullétnek. Ezek egy része gyógyítható lenne, ha viselne a vízbeeső mentőmellényt. Ám enélkül elmerülnek a még menthető bajbajutottak is.

Miért nem viselik az emberek a mentőmellényt

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%