Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Gyakran ismételt kérdések a vízimentő tanfolyamainkról

Elkezdődtek a vízimentő tanfolyamaink, a nyár végéig hetente indítunk képzéseket. Olyan kérdésekre válaszolunk ebben a cikkben, melyeket a tanfolyamra érkezők, vagy az az iránt érdeklődők gyakran tesznek fel nekünk. Nagyon örülünk, hogy viszonylag sokan jelentkeznek vízimentő képzésre, ám érdemes jól átgondolni az alábbiakat, nehogy csalódás érjen valakit.

Először az elméleti képzést kell elvégezni. Ez egy online kurzus, önállóan kell megtanulni az anyagot, de biztosítunk alkalmat online konzultációra egy kollégánkkal. Ezt egy teszttel zárjuk, ezután lehet elkezdeni a gyakorlati képzést azoknak, akik jól szerepelnek az úszás szintfelmérőn, amelyet a Balatonban tartunk. Leginkább a gyakorlati képzéssel kapcsolatban szoktuk az alábbi kérdéseket kapni az érdeklődőktől.

Mennyire kell jól úszni?

Egy vízimentőnek nagyon jól kell tudnia úszni. A tanfolyamara a “belépő” egy szintfelmérő, amelyet a Balatonban végzünk. 400 métert kell 10 perc alatt leúszni, amiből 150 métert mellúszásban, 250 métert gyorsúszásban kell teljesíteni.

Ha uszodában ezt a szintidőt nagy biztonsággal le tudod úszni, még ne legyél biztos magadban. Mérd le nyílt vízben is, ahol a körülmények befolyásolhatják a teljesítményed. Sokakat megzavar, hogy nincs kötél, így nem tudják tartani az irányt, zavarja őket a szél, a napsütés. Ha természetes vízben nem megy a fenti szintidő, addig gyakorolj, míg tudod ott is teljesíteni.

A szintfelmérőt már csak azért is vesszük komolyan, mert aki nem tudja teljesíteni, az nagyon nehezen tudja végig csinálni a tanfolyamot, illetve letenni a záróvizsgát.



Mennyire kell edzetnek lenni?

A vízimentőnek nagyon jó fizikai állapotban kell lenni, hiszen életekről (a sajátodról is!) van szó.

Az állóképességedet a tanfolyamon is fejlesztjük, de fontos tudni, hogy egy héten át, szinte egész napos, nyílt vízi, mély vízben végzett képzésről van szó. Ahhoz, hogy ezt az intenzív munkát végig tudd csinálni, jó állóképességre van szükséged.

Elég, ha az úszás szintfelmérőre készülök, mielőtt jelentkezek?

Honlapunkon részletesen le vannak írva a vizsgafeladatok is, ezen az oldalon, az alján, a "Tematika, képzési program: megtekintés" szavakra kattintva találod. Feltétlenül nézd meg ezt is, azért, hogy kiderüljön, ha valamit egyáltalán nem tudsz elvégezni. A tanfolyamon folyamatosan gyakoroljuk a vizsgafeladatokat, az oktatóink személyre szabott instrukciókkal segítik minden egyes növendék fejlődését. De érdemes előre mérlegelni, hogy tudsz-e például víz alatt úszni egy nem áttetsző, Balaton típusú élő vízben.



Milyen típusú ember való vízimentőnek?

Egy vízimentőnek gyors döntéseket kell hoznia és határozottan kell fellépnie azért, hogy megelőzzön baleseteket vagy megmentsen valakit. Ezért olyanok tudnak sikeres záróvizsgát tenni, akik képesek arra, hogy kiélezett helyzetben gyors döntéseket hozzanak. Ezt a tanfolyamon is tanítjuk, de ha valaki alapvetően nem ilyen, nem tud eredményesen levizsgázni. 16 éves kortól lehet hozzánk jelentkezni, hiszen vannak kamaszok is, akik képesek a felnőttes gondolkodásra, határozott fellépésre. Aki nem ilyen, érdemes várni, hogy megérjen erre.

A szüleim szeretnék, hogy vízimentő legyek.

Gyakran előfordul, hogy a szülei unszolására jelentkezik valaki vízimentőnek. Teljesen érthető, hogy a szülők azt szeretnék, egy ilyen felelősségteljes nyári munkát végezzen a gyermekük. Arra kérjük a szülőket, hogy támogassák a gyermeküket abban, hogy fel tudjon készülni a tanfolyamra és sikeres vizsgát tegyen, de ne tegyék kötelezővé, ne unszolják őket. Ha a gyermekükben nincs indíttatás, motiváció arra, hogy vízimentőként dolgozzon, sorozatos kudarcok érik majd a képzés és a vizsga során.

Csak férfiak lehetnek vízimentők?

Nem! Vízimentőink közel fele nő, pont annyira alkalmasak erre a pályára, mint a férfiak.

Csak fiatalok jelentkezhetnek?

Nem. Rendszeresen vannak középkorúak is a tanfolyamainkon. Ha jól úszol, rátermett vagy és szorgalmasan végzed a képzést, le tudsz vizsgázni akár 50 évesen is.



Messze lakom a Balatontól, hogyan tudom megoldani a szállást a tanfolyam idejére?

A gyakorlati képzés ideje alatt biztosítunk szálláslehetőséget a résztvevőknek. Fontos tudnod, hogy ott magadat kell ellátnod (étkezés, mosás stb.), mi csak a szállást adjuk.

Ha sikeres záróvizsgát tettem, mikor állhatok munkába?

Már másnap. De a frissen végzett vízimentők mindig egy tapasztalt kolléga mellé kerülnek, egyedül nem szolgálhatnak addig, míg nem szereznek elég gyakorlatot.

Nagy örömmel várjuk a jelentkezőket a tanfolyamainkra idén is! Ha felelősségteljes munkakörben szeretnél dolgozni a nyáron, vízparton egy rendkívül összetartó csapatban, és a fentiek alapján úgy látod, itt a helyed, jelentkezz!

A jelentkezés feltételei vízimentő tanfolyamunkra itt, az úszómester tanfolyamunkra itt, az uszodagépészire itt, a vízicsúszda-kezelőire pedig itt olvashatók.


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%