Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Hogyan biztosítjuk a Kékszalagot?

Ma reggel rajtolt el a Kékszalag vitorlásverseny, melyet mi biztosítunk a Magyar Vitorlás Szövetség motoros hajóival és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság egységeivel együttműködésben.

A Versenykoordinációs Központot a Balatonfüredi Yacht Clubban állítottuk fel. Kollégáink 48 órában szolgálnak ott, íme néhány részlet arról, hogy milyen feladataik vannak annak érdekében, hogy az a legalább 3000 ember, aki elindult a Kékszalagon, a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

A Versenykoordinációs Központban tartózkodik a verseny mentésirányítója, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor. Rajta kívül 6 vízimentő kolléga dolgozik itt diszpécserként ebben a 48 órában, amíg tart a Kékszalag, ők a mentés koordinálásában vesznek részt, valamint naplózási feladataik is vannak.




A verseny koordinációja és kommunikációja alapvetően rádiókészülékeken zajlik, több rádiós rendszer fekszik az asztalunkon, melyeket a Novofer Zrt. munkatársai építettek ki és felügyelnek a verseny alatt. (Számos biztonsági technológiát is felszereltek annak érdekében, hogy áramszünet, vihar vagy bármilyen váratlan esemény estén is probléma mentesen működjenek ezek a rendszerek.)

Több rádiócsatornát is használunk párhuzamosan a verseny alatt. Az egyiken a verseny rendezőivel kommunikálunk, ezen halljuk például azt is, ha valamelyik egység elhaladt valamelyik bójánál. Az egész Balatont lefedő általános segélyhívócsatornát is használjuk, illetve azt is, amelyik speciálisan a keleti medencében, illetve a nyugati medencében működik. Ezen is kérhetnek információt vagy segítséget a versenyzők.



Van egy rádiócsatorna, amelyen azok a hatóságok, állami szervek kommunikálnak, amelyeknek szükség esetén lehet faladatuk a Kékszalagon (az Országos Mentőszolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság stb.), ennek a csatornának az elérésére egy külön készüléket használunk.

A Magyar Telekom Nyrt. üzemeltet egy telefonszámot a verseny idején, ez diszpécser kollégáink asztalán csörög. (Ha épp mindegyik vonalunk foglalt, akkor a hívás automatikusan a Mentésirányítási Központunkba kapcsol, amely egész szezonban irányítja a mentést a Balatonon.) Ezen a telefonszámon tömeges smseket is tudunk küldeni a versenyzőknek. Ezt csak abban az esetben vetjük be, amennyiben a biztonságukat befolyásoló helyzetről kapunk tudomást, például egy közelgő, markáns időjárásváltozás esetén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumával folyamatos kapcsolatban vagyunk, mint ahogyan a viharjelző rendszer üzemeltetőjével, az RSOE-vel is.

És ezen a telefonszámon kell jelezniük a versenyzőknek, ha idő előtt feladják a versenyt. Ez azért fontos, mert a Kékszalag lefújása után pontosan látnunk kell, hogy mindenki biztonságban megérkezett-e valamelyik kikötőbe. Ha nincs erről információnk, minden esetben felvesszük a kapcsolatot az adott versenyzővel.




Ezen kívül van még egy rádiókészülék az asztalunkon, melyen keresztül a verseny biztosításában részt vevő saját mentőhajóinkat tudjuk elérni. A ma szolgáló 11 hajónk közül 4 sürgősségi egység, melyeken mentőtiszt és mentőápoló is szolgál.

A rádión és a telefonvonalon kívül saját applikációnkon keresztül is kérhetnek segítséget a bajba jutott vitorlázók. Tegnap, a nevezés során minden versenyzőnek bemutattuk a BalatonHelp alkalmazást, hiszen ez a leggyorsabb módja a segítségkérésnek jelenleg a Balatonon. (A BalatonHelp a teljes lakosság részére készült, nem csak vitorlázóknak fejlesztettük, érdemes mindenkinek letölteni, aki csak egy napot is eltölt a Balaton mellett.)

A rádiós rendszereken beérkező információkon kívül mi is követjük a hajókat egy nagy kivetítőn annak az alkalmazásnak a segítségével, amelyet a verseny rendezői használnak. Ezen kívül látjuk annak az öt balatoni webkamerának a képét is, melyek segítségével a mentésirányító akár rá tud közelíteni egy-egy eseményre.



Egyes kollégáink készenléti szolgálatban vannak ma: minden medencében áll egy-egy radaros hajónk, ezen kívül műszaki stábunk is 48 órás ügyeletben várja, ha valamelyik mentőhajónk, vagy a két mentőautónk javításra szorulna.

Természetesen a Kékszalag ideje alatt ugyanúgy ellátjuk a lakosság számára fenntartott szolgálatunkat, mint minden nyári napon. Ezt a Balatonkenesén működő Mentésirányítási Központunk koordinálja, így a verseny stábjával együtt közelítőleg 170 kollégánk szolgált ebben a két napban a Balatonon.



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%