Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Interjú Mentőmellény Nagyköveteinkkel - Sváby András

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 2021. júliusában számos ismert és elismert embert kért fel arra, hogy legyen “Mentőmellény Nagykövet”, segítsen nekünk a mentőmellény viselés népszerűsítésében. Köztük van Sváby András, műsorvezető is - vele beszélgetünk.

-András, mióta vitorlázol?

Körülbelül 15 éve.

- Kik tanítottak erre a sportra?

- Amikor elhívtak egy-két Kékszalagra az ismeretségi körömből, akkor kezdett el érdekelni, és pár év múlva megvettem a vitorlásomat, egy 31 lábas Huntert. Azóta is azzal járok, nagyon vigyázok rá. Gyakorlatilag ezen tanultam nagyon sokat magamtól, nagyon sokat haveroktól. Aztán elvégeztem a tengeri hajóvezetői tanfolyamot. Sokat hajóztam már tengeren is, kisebb-nagyobb hajókban, és legutóbb vittem már katamaránokat is. Most már azt gondolom, hogy kapizsgálom a vitorlázást, de nagyon messze vagyok én a nagy balatoni meg tengeri medvéktől. Ez az egyetlen olyan tevékenység a világon, ami tökéletesen ki tudja kapcsolni az agyamat. Nagyon szeretem.

Sváby András

- A mentőmellény kultúra a tengeren más, mint Magyarországon.

- Teljesen más. Ott nagyon gyakran látom azt, hogy mindenkin van mentőmellény, közepesen szeles időben is már. A Balatonon ez még nem annyira magától értetődő. Ennek gyakorlatilag olyan automatizmussá kellene válnia, mint ahogy most már mindenki bekapcsolja a biztonsági övet az autóban, amikor beül. Nem indulunk már úgy el, hogy ezt nem tesszük meg. Tehát, hogy azt gondolom, hogy ha erősödik a szél, akkor magára kell az embernek kapnia a mentőmellényt.

Persze ki kell választani egy olyan mellényt, ami nem akadályoz a mozgásban. Én azt mondom, hogy nem feltétlenül kell megfelelni a mentőmellény szabványnak sem.

-Az úszást segítő mellényre gondolsz, aminek nincs gallérja, tehát nem nevezhető mentőmellénynek?

Igen, az egy használható, nem szabályos mentőmellény, de az is sokkal több a semminél.

Egyébként Karcsikának, a kutyámnak is van mentőmellénye, ő is imád vitorlázni, meg SUP-ozni. Szerintem biztos röhögnek az emberek, hiszen minek kutya tud úszni. Persze, tud úszni, de hogyha beleesik a vízbe, akkor szemmel kell tartani. Egy narancssárga mentőmellényt az ember jobban szemmel tud tartani, mint egy kiskutyát. És Karcsi halálosan magától értetődő természetességgel viseli, ha ráadom.



- A fiaiddal hogyan beszélted ezt meg? Gondolom a legkisebbel még könnyű.

- Igen, vele könnyű. Milán még nem jó úszó, nem magabiztos a vízben. Ő a legnagyobb kánikulában, nulla szélben is hord mentőmellényt. Ez a mamájának a beidegződése is, aki mentőorvos és gyerekorvos. És Milán is a legnagyobb természetességgel viseli a mellényt.

A nagy fiam pedig előbb kezdett el vitorlázni, mint én. Angliában él, hajómérnök. Mindig ez érdekelte egészen kiskorától kezdve, így elvégezte Angliában a Hajómérnöki Egyetemet. Ő a legendás Timu-féle szakosztályban vitorlázott a Velencei-tavon, ott a versenyző gyerekeknél ugyanolyan magától értetődő a mentőmellény, mint ahogy az autóban a biztonság öv.

- Az ember nem lepődik meg azon, hogy elvállaltad ezt a mentőmellény nagykövetséget, mert többször forgattál vízbiztonságról riportot, vagy irányítottál a stábodból hozzánk riportert.

- Igen, és nagyon megrázó ilyen témában forgatni. Mert ugye az ember szülőként beleéli magát annak a szülőnek a teljesen kilátástalan élethelyzetébe, aki elveszíti a gyerekét. Nagyon-nagyon nehéz ezt riporterként megélni. Láttam már vízimentőket is dolgozni ilyen helyzetben, torokszorító érzés.

- Egyébként te figyeled a többi szülőt a Balatonon, vagy akár a nagy fiaiddal egyidős fiatalokat? Hogy hogyan viselkednek a vízben?

- Igen, de megértem azt, ha alacsony szélben vagy nulla szélben, jó felépítésű vitorlásokon csak előkészítik a mentőmellényt, és nem veszik fel. Én sem mindig hordom a mellényt, csak akkor, amikor a szituáció megkívánja. De van egy pont, amikor még a biztos úszónak is fel kell venni a mellényt, és úgy vitorlázni!

- De ha elmennél kajakozni, felvennéd jó időben is?

- Akkor fel. A SUP-ozásnál is felvenném.

Azt pedig szörnyülködve nézem, amikor vízibiciklin vagy SUP deszkán csak gyerekek vannak, felnőtt nélkül játszanak, a közelben nincs se apuka, se anyuka. Egyszer én is ott voltam a Rupert nevű sürgősségi mentőhajón, valahol Alsóörs magasságában, amikor két-három, 8-10 éves gyerek a mélyvízben vízibiciklizett egyedül. A vízimentők parancsolták ki őket a vízből. Az ilyen szülőket egyszerűen nem értem.

És ugye ott van a sekélynek hitt déli part. Azt gondoljuk, hogy ott nem történhet baj. Szerintem ennek a nyárnak az a legnagyobb tanulsága, hogy a sekély vízben akár több baj történhet, mint az ismeretlen mélyvízben, mert ott az ember könnyelművé válik. De meg kell tanulni szülőként, hogy a derékig érő, vagy akár a térdig érő vízben sincs teljes biztonságban a gyermek, oda kell rá figyelni.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%