Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Már a hétvégén kinyit az első balatoni strand

Zamárdiban pénteken nyit a Mirabella Kemping, és annak strandja, ahol vízimentő is lesz szolgálatban. A fürdéshez még hideg a víz, de ha valaki mégis bemenne, vagy horgászni, hajózni szeretne, akkor néhány jótanácsot érdemes megfogadnia.

Főként magyar, német, osztrák és norvég vendégeket vár a hosszú hétvégére Zamárdiban a Mirabella Kemping. Utóbbiak ilyen hideg vízben is szoktak fürdeni – mondta el a vizimentok.hu-nak a kemping egyik munkatársa.

A hazai tavak és folyók hőmérséklete tíz fok körül van, a hideg víz pedig befolyásolja úszási és önmentési képességünket. Arra is érdemes felkészülni, hogy a strandok többsége még nem üzemel, így nincsenek bejárók, ezért ajánlott olyan partszakaszt keresni, ahol ennek ellenére biztonságosan lehet bemenni. Különösen veszélyes lehet, ha valaki beleesik egy tóba, vagy folyóba.

A vízimentők azt javasolják, hogy még senki ne menjen a vízbe.

Foto: VMSZ Média

Aki azonban mégis nyílt vízben akar fürdeni, legyen nagyon óvatos. Vigyen kísérőt a partra, vagy keressen olyan helyet, ahol mások is tartózkodnak – mondta el Illés Zoltán. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa azt tanácsolja, hogy kezdjük bemosakodással és ezután is csak lassan, fokozatosan merüljünk a vízbe.

Senki ne távolodjon el a parttól, a víz maximum mellkasig érjen.

A fokozott óvatosságot a víz alacsony hőmérséklete indokolja. Mint Illés Zoltán elmondta, a test már néhány perc elteltével hűlni kezd és a hőveszteség kompenzálására jelentős energiát fordít. Ennek következtében az izmok képtelenek lesznek az úszáshoz elegendő munkát végezni. A hideg víz izomgörcsöt is okozhat, ami fájdalommal és mozgászavarral jár, bizonyos esetekben pánikreakciót válthat ki.

A didergés az első figyelmeztető jel, ekkor ki kell jönni a vízből.

A további hővesztés megakadályozása érdekében pedig érdemes rögtön megtörölközni és felöltözni. Illés Zoltán a csónakból horgászóknak azt tanácsolja, hogy ha egyedül eveznek ki, mindenképpen vegyenek fel mentőmellényt, ami vízbe esésnél valóban életmentő lehet. És figyeljék a viharjelző rendszert is.

Foto: VMSZ Média

A balatoni szezon közelgő kezdetét mutatja az is, hogy a tónál most zajlik a legnagyobb pontyfogó bajnokság. A szervező IBCC honlapja szerint az elmúlt éjszaka három tonnát fogtak a csapatok.

Foto: VMSZ Média

Fotó: Horváth Miklós
Szöveg: Bánovics Attila

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%