Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Még biztonságosabb lesz a Balaton – felújítják a viharjelző rendszert

Mostantól könnyebb észrevenni, ha vihar közeleg a Balatonon: az új típusú lámpáknak és a vízbe telepített berendezéseknek köszönhetően jobban látszik majd a villogó jelzés.

LED-es lámpákkal szerelik fel év végéig az összes Balaton-parti viharjelző állomást, kilenc helyen már az áprilisi szezonkezdetre elkészültek a fejlesztéssel – nyilatkozta a vizimentok.hu-nak az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: az új intelligens lámpák a környezetük fényviszonyaihoz igazítják fényerejüket, ezért könnyebb észrevenni, amikor villognak.

Nyolc új állomás is épül, ezekből a parton Balatonedericsen, Keszthely-Fenékpusztán, Balatonszárszón, Balatonszepezden és Tihanyban. A legnagyobb újdonság pedig három, vízbe telepített berendezés Siófok, Keszthely és Szigliget közelében.

Fotó: Dóka Imre helyettes szóvivő, BM OKF

Ezek négy méterrel nyúlnak a vízfelszín fölé, ami elegendő a jó láthatósághoz. Mindegyiket napelemekkel és akkumulátorral szerelték föl. A lámpákat úgy helyezték el, hogy a jelzésük minden irányból látható. A vízi viharjelzőket speciális cölöpverővel telepítették, mélyen az iszaprétegbe, így ellenállnak mind az erősebb hullámoknak, mind a szélnek.

A balatoni viharjelző rendszernek az alapon kívül két fokozata van. Első foknál percenként 45-ször villannak a lámpák. Erős szélre (40-60 km/óra közötti sebesség) lehet számítani, emiatt nem szabad felfújható strandeszközöket bevinni, és legfeljebb 500 méterre szabad eltávolodni a parttól akár csónakkal vagy vízi sporteszközzel is.

Amikor percenként 90-szer villognak a lámpák, akkor már másodfok van. A szél viharos lehet (60 km/óránál nagyobb sebességű), nem szabad fürödni, és csónak, vagy vízi sporteszköz sem közlekedhet.
A lámpákat az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kapcsolják és állítják be, a viharjelző tehát kellő idővel az időjárás változás előtt villogni kezd.

Ahogy közeledik a vihar, úgy lesz egyre pontosabb az előrejelzés, így, ha a vízimentő azt kéri öntől, hogy menjen ki a vízből, akkor azért teszi, mert valóban veszélyes lehet bent maradni.

A balatoni viharjelző rendszer fejlesztését egy Európai uniós programból finanszírozzák. Mint Mukics Dániel szóvivő elmondta: az egymilliárd forint értékű projektben új járműveket, mentőeszközöket és speciális felszereléseket is beszerez a katasztrófavédelem. A cél, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjanak segíteni.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%