Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Még lehet jelentkezni tanfolyamainkra

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatosan képez vízimentő, úszómester, uszodagépész és vízkezelő, valamint vízicsúszda-kezelő szakembereket. Sok fiatal választja nyári munkaként a vízimentést éveken át azért, mert felelősségteljes és hasznos munkát végezhet, csapatban dolgozhat, friss levegőn, vízparton.

Ráadásul az itt tanultakat nem csak a víz mellett, hanem akár a mindennapokban is használni tudják, hiszen biztos elsősegélynyújtási tudással vértezzük fel őket.

A vízimentő tanfolyam elméleti és gyakorlati képzésből áll. Az elméleti tananyagot online oktatás formájában biztosítjuk. Ebből, többek között, megtanulják az elsősegélynyújtás, a vízből mentés, a biztonságos fürdőzés elméleti alapjait, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy vízimentő váljon valakiből. Az online oktatás végén egy tesztet kell teljesíteniük a tanulóknak, ezután érkeznek a gyakorlati képzésre, melyet megelőz egy úszás szintfelmérő.



A szintfelmérő kritikus pontja a tanfolyam elvégzésének, nagyon szigorúan vesszük a jelentkezők fizikai felkészültségét. A szintfelmérőn 400 métert kell 10 perc alatt leúszni: előbb 150 métert mellúszásban, majd 250 métert gyorsúszásban. A nyári időszakban a szintfelmérőt a Balatonban végezzük. Fontos tehát figyelembe venni, hogy ha valaki jól tudja is teljesíteni a fenti szinteredményeket uszodában, nem biztos, hogy nyílt vízben is képes erre. Vagy sokkal jobb szintidőket kell úsznia uszodában a követelményeinknél, vagy érdemes nyílt vízben is edzeni, mielőtt megérkezik a tanfolyamra. A gyakorlati képzés egy héten át egész napos elfoglaltságot jelent Keszthelyen. (Szállást tudunk biztosítani hallgatóinknak a tanfolyam idejére.)



A vízimentő jelölteknek tanítunk elsősegélynyújtást: megtanulnak olyan súlyos állapotú betegeknek segíteni, akiket újra kell éleszteni, vagy gerincsérülést szenvednek, mert például rossz helyen ugranak a vízbe. De ennél enyhébb balesetek elsősegélynyújtását is elsajátítják: a strandi vízimentőknek nagyon gyakran kell vérzések, törések, egyéb mechanikai sérülések esetén segíteniük.



A képzés speciális része a vízimentés. A tanfolyam résztvevői arról számolnak be, hogy ez a legnehezebb, de egyben legizgalmasabb része is a tanulásnak. Oktatóink gyakorolják a résztvevőkkel, hogy hogyan kell a bajbajutottat kimenteni a vízből, hogyan kell a pánikba esett, akár a mentőre is életveszélyt jelentő fürdőzőt menteni, vagy hogyan kell megkeresni és felhozni azt, aki elmerült a vízben. Ezen kívül meteorológiai ismereteket is tanítunk, és nagyon fontos része a képzésüknek a kommunikáció oktatása is: a szakszolgálaton belüli speciális, úgynevezett BalaTrönk adó-vevő rádiós kommunikációt is el kell sajátítania a vízimentő jelölteknek, mint ahogy azt is tudniuk kell, hogyan kell a bajbajutottakkal, sérültekkel kommunikálniuk ahhoz, hogy segíteni tudjanak rajtuk.

A tanfolyamra 16 éves kortól lehet jelentkezni, de azt fontos tudni, hogy olyan fiatalokat várunk, akik el tudják látni magukat és képesek önálló döntéseket hozni, hiszen a szolgálatban töltött idő alatt ezekre a képességekre nap, mint nap szükségük lesz (még akkor is, ha fiatalkorú kollégáink nem önállóan végzik ezt a munkát).





Annak, aki sikeresen végzi el a tanfolyamot, akár a záróvizsga másnapjátót is tudunk munkát biztosítani, nagyrészt balatoni strandokon. A tanfolyamot fontolgatóknak, vagy az arra jelentkezőknek ajánljuk figyelmükbe youtube csatornánkat: az egyik legizgalmasabb videónk ez, amelyben azt láthatják, hogyan mentünk meg egy eszméletlen embert Rupert elnevezésű sürgősségi mentőhajónk fedélzetéről.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatos fejlődési lehetőséget is biztosít azoknak, akik hosszútávon köteleznék el magukat ezen hivatás mellett: strandi vízimentőinkből lettek matrózaink és hajóvezetőink (akik mentőhajóinkon szolgálnak), szolgálatvezetőink, akik a mentésirányítási központban dolgoznak, búvár kollégáink, akik műszaki mentésben is részt vesznek, mint ahogyan oktató kollégáink is évekig szolgáltak strandi vízimentőként.

A tanfolyamra jelentkezés feltételeiről még több részletet találnak itt.



Fotók: VMSZ Média

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%