Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Mentőöv táblákat adtunk át Gyenesdiáson

Gyenesdiás, 2022.08.01. - Mentőöv Programunk folytatásaképpen újabb Mentőöv táblákat adtunk át, így a Diási Játékstrand és a Gyenesi Lidóstrand látogatói még nagyobb biztonságban fürdőzhetnek.

Ezzel már 85 ilyen információs tábla segíti a felelősségteljes fürdőzést és a gyors segítséghívást a Balatonon. A gyenesdiási táblák megvalósítását - a VMSZ nyertes pályázataként - a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozta.

Diási Játékstrand táblájának két oldala


A Mentőöv Program négy évvel ezelőtt kezdődött a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának összefogásában. A Mentőöv táblákról a strandolók olyan információkhoz juthatnak hozzá, amit nehezen, vagy egyáltalán nem találnak meg máshol, pedig nagyon fontosak a biztonságos strandoláshoz.

A Mentőöv táblákat a vízbejutási helyszíneken (a lépcsőknél és a lidóknál) helyeztük ki. Így, ha valaki a vízbe indul, még azelőtt, hogy bemegy kap információkat arról, hogy hol és mennyire mélyül a meder az adott strandon. Ezen kívül a viharjelzés értelmezéséről, illetve a sokat ismételt, de talán nem eléggé komolyan vett alapvető fürdőzési tanácsokról. Ezek a táblák azt is mutatják, hogy hol van a strandon elsősegély hely, és természetesen a 112-es számot is ráírtuk.

Ezeken felül egy számsor is szerepel rajtuk, nagy betűkkel írva, ez a strand kódja, ami segélyhívás esetén megkönnyíti a pontos helymeghatározást a vízimentők vagy a mentők számára. A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső vagy egyéb vízbe jutási lehetőség sorszámát jelöli. Például, ha a Keszthely Városi Strand első lépcsőjénél történik baj, az ott található tábláról ezt a kódot olvassa be, aki segítséget hív: 8360 01 01. A kódhoz tartozó GPS koordinátákat a mentésirányítás továbbítja annak a mentőegységnek, amelyik segíteni indul, így könnyebben és gyorsabban jut el a bajbajutotthoz. Ez igaz akkor is, ha a 112-es telefonszámot hívjuk, és akkor is ha a mi riasztási számunkat, a +36 30 383 8383-at.

Táblakihelyezés


A táblák víz felé néző oldalán is vannak információk, a strand segélykérő kódja ott is látszik, ezen kívül pedig a fürdőzésre vonatkozó jogszabályok legfontosabb paragrafusai olvashatók.

“Mielőtt az ember vízbe megy -akár itthon, akár külföldön-, tisztában kell lennie a mederviszonyokkal, a strandolásra vonatkozó rendeletek egy-két passzusával annak érdekében, hogy ne kerüljön bajba” - mondta el az átadáson Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

“Ezeket az elengedhetetlenül fontos információkat jelenítettük meg a Mentőöv táblákon egy-két lépésre a víztől. Csak meg kell állni és megnézni, hol milyen mély a víz, meddig mehetek be úszástudásomtól függően, és meddig mehetek a gyermekemmel. A viharjelzés értelmezése azért szerepel a táblán, mert úgy látjuk, erre nem figyelnek vagy nem is tudják a jelentését a nyaralók. A Mentőöv táblák különösen hasznosak azoknak, akik nem helyben élnek, csak évi egy-két hetet, pár napot töltenek a Balatonnál és nem ismerik a helyi viszonyokat” - tette hozzá.

Gál Lajos és Bagyó Sándor


A Mentőöv program célja létrehozni a Balaton valamennyi strandján és fürdőhelyén egy egységes tájékoztatási, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő rendszert. Feladata a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése. A táblák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megelőzzük a vízibaleseteket, tragédiákat, melyeket nagyon sok esetben emberi felelőtlenség okoz.

Gyenesdiás polgármestere az átadón így fogalmazott:
“Gyenesdiás nagyközség önkormányzata és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata között már évek óta nagyon jó az együttműködés, talán azt lehetne mondani, hogy évtizedek óta. Nagyon fontos az, hogy ezek a táblák elsők között Gyenesdiás mindkét strandján meg tudtak jelenni. Azt hiszem, hogy ezt talán a fürdő szám is indokolja, hiszen nagyon népszerű strandokról van szó, családbarát strandokról ahol együttesen biztonságban jól érzik magukat a családok mind a vízben mind a vízparton és így szívesen jönnek ide vissza fürdőzni. ”




Nagyon örülünk, hogy Gyenesdiáson is kikerültek a Mentőöv táblák, hiszen régi és jól működő együttműködésünk van a gyenesi strandüzemeltetőkkel. Mind a két fürdőhelyen a strandeszköz-kölcsönzőknél is kihelyeztünk egy-egy táblát, melyek a vízibiciklizőknek, csónakot bérlőknek hívják fel a figyelmüket arra, hogy mire érdemes vagy kell odafigyelni.

Gondoltunk a külföldiekre is, a táblákon szereplő QR kódok segítségével angolul, németül és oroszul is olvashatóak a fent felsorolt információk.

A projekt 4. ütemében 2022-ben kihelyezésre került MENTŐÖV táblák :
Keszthely, Városi strand - 11 db
Siófok, Nagy szabadstrand - 15 db
Balatonfenyves, Központi strand - 16 db
Révfülöp, Császtai strand - 9 db
Révfülöp, Szigeti strand - 4 db
Balatonfüred, Kisfaludy strand - 8 db
Balatonakarattya MHKKK Honvéd Üdülő - 7 db
Zamárdi Mirabella camping - 7 db
Diási Játékstrand - 6 db
Gyenesi Lidóstrand - 2 db



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%