Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Mi az a mentőmellény állvány?

Ez egy ingyenes szolgáltatásunk, ami már 7 balatoni strandon üzemel, és reméljük, még több helyszínen tudjuk majd biztosítani.

Az állványon 12 gyerek méretű mentőmellényt helyzetünk el, melyet bárki ráadhat a gyermekére, használat után csak vissza kell akasztani. Azért indítottuk el ezt a programot, hogy a gyermekek a legkorszerűbb biztonsági eszközt hordhassák strandolás közben.

A vízben, a strandon, vagy egy strandeszközökön a legveszélyeztetettebbek a gyermekek. Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a stégről vagy a vízibicikliről a vízbe, botlik meg egy iszapgödörben vagy esik szaladgálás közben a kikötő mély vízébe, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre. Ebben segítünk az állványainkkal.

Az első állványt tavaly helyeztük ki Balatonalmádiban a Wesselényi strandon. Sokan szkeptikusak voltak, mondván, biztos ellopják majd a mellényeket. Ezt megelőzendő a gyártó egyedi jelöléssel látja el mindegyiket, ilyen mellényeket sehol nem kapni kereskedelmi forgalomban. Ez arra ösztönzi a strandolókat, hogy akasszák vissza a mellényeket. Szerencsére ez valóban így történik, sőt, az egyik strandon egy család a gyermekei kinőtt mellényeit is beakasztotta a mieink mellé.

Mentőmellényállvány Almádiban

Az induláskor többen feltették azt a kérdést is, miből gondoljuk, hogy az emberek fogják használni a mellényeket, hiszen nem elterjedt a használatuk. Egyrészt, azt láttuk az első állványok felállítása előtti egy-két évben, hogy igenis, elkezdtek már mentőmellényeket használni az emberek. Főleg gyerekeken látunk egyre gyakrabban ilyen eszközt. És biztosak vagyunk benne, hogy hasonló folyamat indult el, mint amit a biciklis bukósisakok esetében láttunk: senki nem hordott 30 évvel ezelőtt bukósisakot biciklizéshez, ma pedig már az emberek nagyobb része viseli, főleg a gyerekek.

Az elmúlt 1 év tapasztalatai minket igazolnak. Igenis használják a szülők a mentőmellényeinket. Olyannyira, hogy Almádiban 6 plusz darabot akasztottunk az állványra, ugyanis a strandgondnok és a helyi vízimentő is arról számolt be, hogy rendszeresen üres az állvány.



A balatonalmádi strandon beszélgettünk azokkal a gyerekekkel és szülőkkel, akik használják a mellényeinket:

Veronika 2 napja érkezett nyaralni a családjával Almádiba, és otthon felejtették a karúszót. Szerencsére a mentőmellényállvány épp a kisgyermekeknek kialakított lidós rész mellett van, és amikor meglátta, úgy döntöttek a férjével, hogy nem vesznek a bölcsődéskorú kisfiuknak karúszót. Hiszen a mellény sokkal jobb, nem csúszik le a gyermekről, és nem is ereszt le.

Egy édesapa azt mesélte, hogy Áfra nevű kislánya magától veszi fel a mellényt mióta meglátta a strandon, ha bemennek a vízbe, nem a szülők mondták neki. Ebben ugrál, de úszáshoz is felveszi. Pedig 4 hónapos kora óta járt babaúszásra, azóta úszásoktatásra már évek óta, tehát jól úszik. De Áfra azt mondja, ő így érzi magát biztonságban, főleg, ha hullámzik a víz.

A 9 éves Ádám apukája elmondta, hogy mióta meglátta ezt, mindig feladja a kisfiára a mellényt, ha bemennek a mélyvízbe. Pedig tud úszni a fia, de ő szülőként akkor nyugodt, ha ebben ugrál Ádám arról a pontonstégről, amit a mélyvízben állítottak fel. Ádámot pedig egyáltalán nem zavarja a mozgásban.



Az állványokat viszonylag könnyű észrevenni, mert egy óriás mentőmellényt formáznak, és rikító narancssárga színűek. De nemcsak azért tervezte így Szabolcs János formatervező, hogy könnyű legyen észrevenni, hanem azért is, mert ezzel a szembetűnő megjelenéssel azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy nagyon kell vigyázni a gyermekekre a vízparton. Még akkor is, ha egy sekély vízű tóban vagy otthoni medencében fürdőzik a család.

Mentőmellényállványaink itt találhatók: Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon, Balatonkenesén a Bezerédj Strandon, Alsóörsön a Községi Strandon, és Balatonlellén a Napfény Strandon, Keszthelyen a Városi Strandon, Gyenesdiáson a Diási Játékstrandon és Balatonlellén a BL YachtClub kikötőjében.

Az állványok elkészítését -beleértve a mentőmellények legyártatását-, nem tudjuk önerőből finanszírozni. Az állvány valamennyi eleme egyenként megmunkálva készítendő. Így csak kis részben sorozatgyártható, ami megnöveli az előállítás költségét. Ezen túl, az állvány kihelyezését a terület alkalmassá tétele előzi meg – területrendezés, beton alap öntése, tereptárgyak mozgatása stb. Ezért szponzorokra volt és van szükségünk.

Az eddigi állványokat a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt., a Hungexpo és a Budapest Boat Show, a Balatoni Yacht Club, valamint a Megoldás Mozgalom finanszírozta, illetve a Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt pályázaton elnyert forrásból fizettük. Az állványok fémszerkezetét ingyen gyártja az ALEX Fémbútor Kft., és a PI-ER Technical Kft. is számos mellényt ingyen készített el. Mindannyiuknak köszönjük szépen, hogy az ügy mellé álltak. (A mellények és az állványok karbantartását, javítását mi végezzük.)

Várjuk újabb szponzorok jelentkezését - nem csak a Balatonon! -, hogy még több gyermeknek tudjuk biztosítani ezt az ingyenes szolgáltatást.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%