Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Miért szeretik az emberek a balesetmegelőző roadshow-inkat?

Évek óta tartunk balesetmegelőző, elsősegélynyújtó rendezvényeket balatoni strandokon, ahol megtanítjuk az újraélesztést, és a biztonságos strandolásról is beszélgetünk a fürdőzőkkel. Illetve bemutatjuk a mentőeszközeink egy részét, a gyerekekkel pedig sorversenyeket játszunk.

A legnépszerűbb az újraélesztés megtanulása - gyerekek és felnőttek körében is. Megkérdeztük őket, hogy miért vesznek részt ezeken a foglalkozásokon, a cikk végén pedig a leggyakoribb újraélesztéssel kapcsolatos kérdésre is választ adunk.



"A gyerekek már voltak egyszer ezen a programon a vízimentőknél, úgyhogy amikor bemondták a hangosbemondóba, rögtön ideszaladtak a gyerekek” - meséli egy édesanya, aki óvodás gyermekeivel érkezett. “Mi is szívesen jövünk, mert mielőtt a gyerekek megszülettek, voltunk elsősegélynyújtó tanfolyamon, de nem árt az ismétlés. A gyerekek még kicsik, nem tudják megfelelően végezni a mellkasnyomásokat, most még csak játéknak fogják fel. De gondolom, nem baj, ha már most megtapasztalják, hogy hogyan tudnak majd segíteni.”

Egy édesanya óvodáskorú kisfiával érkezett, és miközben a kisfiút tanította a kollégánk, sok mindent kérdezett arról, hogy hogyan kell helyesen végezni az újraélesztést. Érdeklődését személyes érintettsége is táplálta: “Édesapám annak köszönheti az életét, hogy amikor rosszul lett, valaki végezte a szívmasszázst, amíg kiért a mentő. Így engem is érdekel, hogyan kell pontosan csinálni, és szerettem volna, hogy a gyerekeim is tudjanak erről. Azt például nem tudtam, hogy nem kell levegőt befújni, csak a mellkasnyomásokat végezni.”

Egy unokájával érkező nagymama, azt meséli, hogy abban a heves megyei óvodában, ahol óvónő, minden nagycsoportos megtanulja az újraélesztést: “A helyi mentőtiszt minden évben megtanítja ezt a gyerekeknek. Nagyon ügyesek a kicsik, gyorsan és pontosan meg tudják tanulni, hogy hogyan kell végezni, hogyan kell mentőt hívni. Persze nem tudják olyan erővel nyomni a mellkast, ahogyan kell, de megjegyzik, hogy van ilyen, és nem fognak félni tőle, ha nagyobbak lesznek. Azt reméljük, hogy keresik majd a lehetőséget, ahol gyakorolhatják ezt majd felnőttként, amikor elég erősek lesznek ahhoz, hogy megmentsék valakinek az életét. Az unokám nem nálunk járt óvodába, de nagyon fontosnak tartom, hogy ő is megtanulja, ezért hoztam el ide.”

“Tavaly is voltunk egy ilyen programon itt a strandon, a lányok akartak megint részt venni rajta - mondja egy anyuka, aki 8, 9 és 10 éves kislányaival érkezett. "Mi is örülünk, hogy kipróbálhatják. Már be tudták nyomni annyira a mellkast, hogy átmegy zöldbe a jelzés az AMBU baba hasán pár nyomás erejéig, vagyis egymást váltva már tudnák egy ideig csinálni az újraélesztést. Nálunk van a cégnél ilyen tanfolyam, kötelező elvégezni minden évben. De kihasználom az alkalmat, hogy itt is gyakoroljak egy kicsit. Nekem igazság szerint ijesztő ez az egész, nagyon félek, hogy egyszer a szemem előtt lesz rosszul valaki, de ha megtörténne, legalább tudnám, mit kell csinálni.”
Ezeken a programjainkon bárkinek meg tudjuk tanítani az újraélesztést, mert viszonylag egyszerű a jelenlegi protokoll. Sok kérdést is kapunk a felnőttektől, örülünk, hogy tényleg érdekli őket, mit és miért csinálunk akkor, ha valakinek megáll a szíve.




A leggyakrabban feltett kérdés arra vonatkozik, hogy miért nem kell lélegeztetni a beteget. Hiszen évtizedekig azt tanították a tanfolyamokon, hogy bizonyos számú kompresszió után, levegőt kell fújni a beteg szájába. A jelenleg hatályos újraélesztési protokoll szerint befújást csak gyermekek esetében kell végezni, felnőttek szívleállása esetén megengedi azt is, hogy csupán a mellkaskompressziót végezzük. A protokoll megváltoztatása tudományos kutatásokon alapul, melyekben több száz, vagy több ezer újraélesztés hatékonyságát vizsgálták. Ezekre alapozva fogalmazza meg ajánlásait az Európai Újraélesztési Társaság, ennek a szervezetnek a protokollját oktatjuk mi is a vízimentőinknek, és a laikusoknak is a programjainkon.

“Az újraélesztési protokoll kialakításánál azon kívül, hogy a beteg minél jobb állapotban élje túl az eseményt, az is fontos szempont, hogy a laikusok minél egyszerűbben tudják megtanulni. Így tettre készebbnek fogják magukat érezni, ha szemtanúi lesznek egy szívleállásnak, és nagyobb eséllyel végzik hatékonyan az újraélesztést” - mondja orvosigazgatónk, dr. Debreceni Katalin. “ A mellkaskompresszió hatékonyságának objektív értékelése egyszerű, számos alkalommal történő ismétlése készségszintre emeli azt. A befúvás tanítása sem bonyolult, ám ennek a tudásnak az alkalmazása éles helyzetben felnőttnél bizonytalannak tűnik. Itt közrejátszanak higiéniai szempontok is, valamint a befúvás elvégzése és kontrollja során észlelt vélt vagy valós hibák okozta bizonytalanság. A bizonytalanság késleltetheti a mellkaskompresszió végzését, így mai napig kérdéses, hogy a befúvás javítja vagy rontja a beteg túlélési esélyeit laikus újraélesztés esetén. Ha nem szakítják meg a befúvás miatt a mellkasnyomást, a vérkeringés fenntartása folyamatos, ami garantálhatja a professzionális segítség megérkezéséig a létfontosságú szervek oxigénellátását. Ezek miatt döntöttünk úgy, hogy kikerül a befújás az általunk laikusoknak oktatott protokollból.

Természetesen, aki nagy biztonsággal tudja végezni a befúvást, rendszeresen gyakorolja azt, annak nem mondjuk, hogy hagyja el, a protokoll mindkét módszert támogatja“– teszi hozzá. “Ám, ha valaki megfelelően végzi a kompressziókat, biztos lehet benne, hogy megtesz a betegért mindent, ami az orvosi segítség megérkezéséig szükséges. De ne feledjük, a beteg oxigéntartalékai végesek, ezért nagyon fontos, hogy amint észleltük a keringésleállást, azonnal hívjunk mentőt.”




Ezen a nyáron még négy alkalommal várjuk az érdeklődőket:
Augusztus 12., szombat, 14:00-17:00 óra - Keszthely, Libás Strand
Augusztus 13., vasárnap, 14:00-17:00 óra - Balatonfüred, Kisfaludy Strand

Augusztus 19., szombat, 14:00-17:00 óra - Csopak, Csopak Strand
Augusztus 20., vasárnap, 14:00-17:00 óra - Alsóörs, Községi Strand


Az idei prevenciós roadshow-inkat a CIG Pannónia Csoport támogatta. Köszönjük szépen az együttműködést!



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%