Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Milyen hátteret biztosítunk a strandi szolgálatban dolgozó vízimentőinknek?

Amikor valaki a mi szervezetünkbe tartozó vízimentőt látja dolgozni egy strandon, tudnia kell, hogy valójában nem egyedül dolgozik. Akkor sem, ha az adott strandon csak ő van szolgálatban.

Strandi mentőink mögött egy szervezett rendszer áll, melynek irányítója a Mentésirányítási Központunk. A Központ rádión keresztül folyamatosan kapcsolatban van minden strandi vízimentőnkkel. Így tudjuk biztosítani a legmagasabb szintű ellátást a fürdőzőknek a Balatonon.

Munka a Mentésirányítási Központunkban

Aki korán jár le a strandra, akár hallhatja is, hogy a strandi mentő kollégáink a műszak kezdetén bejelentkeznek a rádión a Központunk felé. Elmondják, hogy megjelentek a szolgálatban és beszámolnak arról, hogy rendben van-e a felszerelésük vagy valami cserére szorul.

Ha szolgálat közben olyan eset történik a strandjukon, amihez magasabb szintű ellátás szükséges - például mentőtiszti vagy mentőorvosi ellátás, vagy mélyvízi mentés, a vízimentő rádión jelzi ezt a Központnak, ami riasztja a megfelelő egységet a helyszínre.

A strandi kollégák azt is bemondják, ha vízből mentésbe kezdenek, így a Központ automatikusan odaküldi a legközelebbi mentőhajót segítségül. Amennyiben nem lassítja, veszélyezteti a mentést (például két vízimentő dolgozik az adott strandon), vízimentőink folyamatosan kommunikálnak az esetről a Központtal. A strandi mentő elkezdi a mentési láncot, amit szükség esetén kiegészíthet a hajós szolgálat mentőorvossal, mentőápolóval a fedélzetén, és amennyiben szükséges, szárazföldi egységeink kórházba is szállítják a bajbajutottat az esetkocsinkkal.

A központ bármikor elérhető rádión
Vízimentőink vezetik a munkanaplókat

Tehát a strandi vízimentők mögött egy olyan apparátus áll, ami sosem hagyja őket egyedül. Bármikor kérhetnek és kapnak is segítséget, méghozzá gyorsan. Egész más úgy szolgálatba érkezni, hogy tudják, egy olyan szervezetben dolgoznak, ahol a legmagasabb szintű ellátást tudjuk biztosítani a fürdőzőknek, vízisportolóknak sérülés vagy rosszullét esetén.

A Mentésirányítási Központ a balesetek megelőzésében is segíti a strandi mentő kollégákat. Minden reggel egy nagyon részletes időjárásjelentést olvasnak be a rádión. Így minden strandi vízimentő tudja, hogy mire számíthat, mire kell figyelnie vagy készülnie aznap a víz hőfokától az UV sugárzáson át a szélsebesség vagy szélirány változásáig. Ha napközben jelentős időjárás változásról kapunk hírt, vagy változik a viharjelzés állapota, a Központ azonnal értesíti a strandi mentő kollégákat.

A központ monitorjain napi 24 órában érkeznek az adatok

Mentésirányítási Központunk a balatonakarattyai Honvéd Üdülőben kapott helyet. A Központban nyári időszakban 24 órában dolgozik egy szolgálatvezető, akinek a munkáját egy diszpécser egészíti ki reggeltől estig.

A Központban dolgozó kollégák tartják a kapcsolatot a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, az Országos Mentőszolgálattal, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumával, illetve szükség esetén a Katasztrófavédelem Balaton körüli Vármegyei igazgatóságaival. A Siófoki Obszervatórium külön felületet biztosít számunkra, ahol összesítve láthatjuk a jelenlegi és várható időjárási körülményeket.

A mentőhajóink risztását is a Központ irányítja

Mentésirányításunkat nemcsak a strandi vízimentő kollégák tudják elérni, hanem bárki. Vagy a riasztási telefonszámunkon (+36 30 3 83 83 83), vagy a BalatonHelp okostelefon applikáció segítségével, vagy a hajósok által használt 16-os segélykérő csatornán keresztül.

A Balatonon strandolóknak, sportolóknak azt ajánljuk, hogy töltsék le a BalatonHelp applikációt, mert ezen keresztül tudnak a leggyorsabban segítséget kérni. Amennyiben a BalatonHelppel riasztanak minket, szolgálatvezetőnk látja a segítséget kérő GPS koordinátáit a monitoron és a telefonszámot is, amiről érkezett a segélykérés, így azonnal hívja is a bajbajutottat. Műszaki mentést is a leghasznosabb BalatonHelpen keresztül kérni.

Köszönjük szépen a Magyar Honvédség, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium, a Balatoni Vízirendészeti Főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület segítségét abban, hogy Mentésirányítási Központunk működéséhez hozzájárulnak!

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%