Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Nagyon rosszul is végződhetett volna ez az éjszakai csónakázás

Éjfélkor riasztott minket a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, hogy a Balatonlelle előtti vízterületen egy felfújható csónakkal sodródik befelé egy pár, nem tudnak kijutni a partra.

Mentésirányítási központunk vezetője a rendőrségtől kapott telefonszámon felhívta a bajbajutottakat. Megkérte őket, hogy töltsék le a BalatonHelp alkalmazást és azzal küldjenek egy segélykérést. Az alkalmazás ugyanis elküldi a GPS-koordinátáikat mentésirányítási központunkba, ami nappal is jelentősen felgyorsítja a mentést, nemhogy éjszaka - a vaksötétben megkeresni valakit több száz méterre a parttól rettentő nehéz.


Alfa nevű sürgősségi mentőhajónk személyzete azonnal kiugrott az ágyból (nappal 1 percen belül, éjszaka 15 percen belül kell a sürgősségi mentőhajónak indulnia riasztáskor). A GPS-koordináták által megjelölt helyen nem találtuk a bajbajutottakat, addigra elsodródtak. Semmilyen fényjelzést nem használtak, és nem is kiabáltak, amikor hallották vagy látták a kék villogóval érkező hajónkat. (Ilyenkor többször leállítjuk a motort, hogy halljuk a kiabálást.) Mivel a strandeszközben nem volt semmilyen fém alkatrész, a radaron sem látszottak. Ezért felhívtuk őket, hogy nyomják meg még egyszer a BalatonHelpet, ekkor megláttuk a telefonjuk fényét, így találtuk meg őket.


Egy nagyon vékony falú (strandbutikokban kapható) felfújható csónakban voltak 7-800 méterre a parttól, és semmilyen mentőeszköz nem volt náluk. Világítás sem volt a strandeszközön, ami rendkívül veszélyes sötétben, hiszen hajók közlekednek éjszaka a tavon. Egyetlen evezőt vittek magukkal, ami eltört, és a szél a Balaton közepe felé sodorta őket. Ha kilyukad a csónak, vagy beborulnak (nem kellenek ehhez nagy hullámok, pláne, hogy alkoholfogyasztásra utaló jeleket is találtunk a csónakban), több száz métert kellett volna kiúszniuk szembeszélben, teljes sötétségben, némi alkohollal a vérükben a partig – erre nagyon jó úszók sem biztos, hogy képesek.


Szerencsére az ijedtségen kívül semmi bajuk nem lett a bajbajutottaknak.


Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a strandeszköz használókra a fürdőzési szabályok érvényesek! TILOS FÜRDENI ÉJSZAKA ÉS KORLÁTOZOTT LÁTÁSI VISZONYOK KÖZÖTT, KIVÉVE, HA A VÍZFELÜLET MEGVILÁGÍTOTT, DE AKKOR IS CSAK A MÉLYVÍZ (120 CENTIMÉTERES BÓJA) HATÁRÁIG.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%