Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Sajtóközlemény, 2019. október 18.

Szezonértékelés kicsit másképp

Rövid (videó)beszámoló a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának 2019-ben végzett tevékenységéről

Az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 2019-ben is elkötelezetten dolgozott és aktívan tett a vízi balesetek megelőzéséért és felszámolásáért. 2019-es tevékenységükről egy igazán pörgős, nyarat idéző videóanyagban számoltak be, mely bárki számára elérhető és megtekinthető a https://youtu.be/cnrtGKxpRRk linken.

Strandi vízimentő szolgálatuk idén több mint 400 vízimentővel, 71 strandon volt jelen. A 71 szolgálati helyen összesen 3784 alkalommal láttak el könnyű sérültet. Hajós szolgálatuk a nyári szezonban 9 hajóval állt készenlétben, melyből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt. Szeptember végéig 268 riasztást kaptak, októbertől pedig őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot. 2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit (Országos Mentőszolgálat koordinálja), mely ebben az évben is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben segítette a Balaton északi partján egészségkárosodást szenvedett személyeket. Ebben a szezonban 72 esetellátásuk volt. A mentési feladatok mellett több, mint 20 vízi és vízparti rendezvényt biztosítottak. Évek óta az egyesület biztosítja többek között a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál, a B my Lake, a Balaton-átúszás, a Balaton átevezés, a Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek résztvevőinek biztonságát, valamint a FINA szervezésében megvalósuló versenyek biztosításában is aktívan részt vettek. Ez év folyamán eddig összesen 17 tanfolyamot szerveztek, melynek elvégzése után a sikeres vizsgázóknak munkát is biztosítottak.

Az egyesület számára kiemelten fontos a megelőzés, ezért számos balesetmegelőző kampányban és prevenciós programban vettek/vesznek részt. Az egyik ilyen fontos kezdeményezés, melyben a VMSZ is aktívan részt vesz, a komoly szakmai összefogásból született MENTŐÖV PROGRAM, mely egy egységes, koherensen egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító tájékoztatási rendszer. Az UNIQA - Vízimentő Roadshow, szintén egy összefogás keretében megvalósuló prevenciós program, mely a strandokon közvetlenül éri el a fürdőzőket és játékos formában ismerteti meg velük a helyes fürdőzési szabályokat. „A kezed életet menthet” néven évekkel ezelőtt elindított programjuk a laikus újraélesztés technikáját igyekszik minél szélesebb körben megtanítani az érdeklődőknek. „A semmit nem lehet odadobni” elnevezésű kampányuk pedig a mentőeszközök használatának fontosságát hangsúlyozza. Ezen kívül számos prevenciós előadást szerveznek az ország különböző iskoláiban, táboraiban és a Balaton-parton. A gyerekeknek a prevenciós előadások mellett, minden év nyarán vízimentő gyermektáborokat is szerveznek, ahol rengeteg hasznos és gyakorlati tudásra tesznek szert a táborban részt vevő általános iskolások. Ingyenes segélykérő alkalmazásukat, a BalatonHelp-et is igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a tavi hajósokkal és a Balatonnál pihenőkkel, hogy a bajbajutottak egyszerűen és gyorsan, egy gombnyomással elérhessék a segítséget.

Az Egyesület célja az elmúlt 20 évben nem változott. Szívvel- lélekkel azért dolgoznak, hogy a Balatonra érkezők biztonságban élvezhessék a tó kínálta lehetőségeket. Szeretnék, ha a Balaton lenne Európa legbiztonságosabb tava és ezért minden tőlük telhetőt meg is tesznek.

További információk:

A szezonértékelő kisfilm (kiváló minőségben) letölthető:

https://drive.google.com/open?id=1BKYn9UvNNSAUDFOebC9ujoTsVObj1Kt0

A témával kapcsolatban – a mai nap folyamán - Bagyó Sándort, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökét kérdezhetik telefonon.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%