Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Szombaton lezajlott a második Balaton-átevezés

Fonyód - Badacsony - Fonyód. 9 kilométer. Színes, evezős kavalkád a vízen. Ez a Balaton-átevezés.

Fotó: VMSZ Média

Július 6-án, szombaton másodjára voltunk részesei az eseménynek. Persze mi nem kézi erővel hajtható járművekkel vágtunk neki a 9 kilométeres távnak, hanem 5 motoros hajóval, köztük egy sürgősségi mentőhajóval. A résztvevők célja az volt, hogy oda-vissza átevezzék a Balatont, nekünk pedig az, hogy mindenki biztonságban érje el a fonyódi célkaput.

A Balaton-átevezés alapfeltétele, hogy csak emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel (pl. kajakkal, kenuval, sárkányhajóval, csónakkal, SUP-pal stb.) lehet nevezni és minden résztvevő számára kötelező a mentőmellény viselete.



Fotó: VMSZ Média

Örülünk, amikor azt tapasztaljuk, hogy egy rendezvényen, vagy egyéb más fórumon hangsúlyozzák a mentőmellény viseletének fontosságát. Egyesületünk egyik fő célja a vízi balesetek számának csökkentése. A mentőmellény megóvhatja viselőjét a komoly bajtól. Aki felveszi, mielőtt még vízre száll, nagyon sokat tesz önmaga biztonságáért. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! Néhány éve részt vettünk a „Vigyázz, kész, vedd fel!” elnevezésű mentőmellény viselési világrekord napján. Célunk akkor is a figyelemfelhívás volt és azóta is kitartóan „kampányolunk” a mentőfelszerelések, mentőeszközök használata mellett.


Fotó: VMSZ Média

Az előző évhez hasonlóan a résztvevők most is Fonyódról indultak el az északi part irányába. A badacsonyi mólótól nyugatra volt a fordító bója, ahol délnek vették az irányt, a cél pedig a fonyódi rajtkaputól balra eső kis öböl volt.

Az evezősök egy átevező-folyosón haladtak, amely hasonlóan „épült” fel, mint a Balaton-átúszásnál az úszófolyosó. A Fonyód és Badacsony közötti vízfelületen 300-500 méterenként horgonyzott vitorlás hajók jelölték az útvonalat. Fáradtság vagy rosszullét esetén, bármelyik vitorlás mellé ki lehetett kötni, ahol a hajó legénysége frissítővel látta el a megfáradt evezősöket. Az átevező-folyosó teljes hosszán vízimentő hajóink és a Vízirendészet hajói felügyelték az átevezőket.




Fotó: VMSZ Média

Szerencsére komolyabb esetről nem tudunk beszámolni, néhány beborulást leszámítva minden rendben zajlott.



Fotó: VMSZ Média

837 egység, 2009 ember. Így nézett ki a 2019 Balaton-átevezés a számok tükrében. A napsütés, a Balaton, a résztvevők jókedve, a zene (ami az átevezésen résztvevő vízi sporteszközökről szólt), mind-mind hozzájárult az idei Balaton-átevezés sikeréhez, jó hangulatához.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%