Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Új vízimentőeszközöket terveztek egyetemisták

Vízimentő eszközöket terveztek a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának formatervező művész és mérnök hallgatói, melyeket hamarosan ki is fogunk próbálni.

A tervezés során többször konzultáltak velünk, alig várjuk, hogy használatba vehessük ezeket az eszközöket.




Honnan jött az ötlet?

Kiderült, hogy az egyetem hallgatói közül többen dolgoznak vízimentőként a nyári szezonban, egyikük ráadásul profi oktató, rengeteg tapasztalattal. Ekkor kerestek meg minket, és együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek célja elsősorban a vízimentést támogató eszközök tervezése. 2020 őszén indították az első tervezési projektet: jelzőbóják tervezése volt a feladat.

Miért ne lehetne egy jelzőbója mentőeszköz is egyben, hiszen minden strandon ott sorakoznak a vízben?! Sőt, sokan éppen a bóják mentén úsznak a strandokon, adná magát, hogy kapaszkodót alakítsunk ki rajta, ami a bajbajutottakat segítheti. Az egyik legjobb terv egyébként egy török vendéghallgató munkája – Törökországot víz veszi körül, ott is aktuális téma a vízimentés.

Tavasszal ezt követte egy mentőtorony tervezése, melynek prototípusa hamarosan gyártásba kerül, illetve született egy diplomamunka is, egy különleges, rája formájú mentőbója, amely akár vízibiciklikre is felszerelhető. A vízibicikli jó buli, de használatakor nem kötelező a mentőmellény használata. Ha legalább egy mentőbója lenne rajta, az vészhelyzet esetén életet menthet.

a török vendéghallgató munkája

Miért kihívás egy mentőeszköz megtervezése egy formatervező számára?

Jó tapasztalni, hogy a mai huszonéves egyetemisták nagyon fogékonyak és elkötelezettek a különböző társadalmi problémák iránt. Érzik, hogy ők maguk is tevőlegesen hozzájárulhatnak emberéletek megmentéséhez, ha innovatív megoldásokkal állnak elő. Oktatási szempontból is hálás feladat egy mentőeszköz: a hallgatóknak mindent alaposan át kell gondolniuk, hiszen egy apró részleten is emberélet múlhat. Meg kell érteniük, hogy nem bújhatnak az esztétika mögé, nincs kifogás: a design akkor jó, ha szélsőséges helyzetben, viharban, kritikus szituációban is jól működik az eszköz, és ha a használata egyértelmű. Valamint ha figyelemfelkeltő, karakteres formájú, messziről látható. Persze legyen „menő” is, mert fontos, hogy egy civil is lássa, érezze: ez egy profi, megbízható eszköz.




Milyen problémákra fókuszáltak a hallgatók? Min változtatnának?

Mindnyájan imádjuk a magyar tengert, a csodálatos tájat, a hangulatos helyeket, de vigyázat: a vízben meg is lehet fulladni. Éppen ezért minden általunk megtervezett eszköz nemcsak a funkcióját teljesíti maradéktalanul, de üzenet is egyben: legyél körültekintő, vigyázz magadra, figyelj társaidra strandolás közben!

„Igazán nagy öröm volt részt venni az egyetemisták projektjében. Élveztük a megbeszéléseket, vitákat, jó volt látni, hogy mennyi kreatív energiát képesek megmozgatni annak érdekében, hogy emberek életét tudjuk megmenteni – közösen! Hiszen, ha ezekkel az eszközökkel életeket mentünk, abban a tervezők is benne vannak. Nagyon sok fiatallal dolgozunk együtt, mivel vízimentőink nagy része fiatal felnőtt. Az innováció is a mindennapjaink része - sok mindent magunk fejlesztünk, mert nem találunk olyan eszközt, ami tökéletesen megfelelne egyes munkafolyamatokhoz. Az, hogy fiatal designerekket segíthettünk abban, hogy egy számunkra is fontos innováció jöjjön létre, különösen inspiráló érzés"– mondta el Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%