Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Véget ért a Pünkösdi Regatta

Szombat délelőtt 10 órakor rajtolt el a 38. Pünkösdi Regatta I. futama. A három napos versenyt sürgősségi mentőhajónkkal (Rupert), fedélzetén gyakorlott vízimentőkkel és egészségügyi személyzettel biztosítottuk.


Fotó: VMSZ Média

A Pünkösdi Regatta hosszú évek óta az egyik legrangosabb nagyhajós túraverseny a Balatonon. A hajósok körében méltán kedvelt verseny minden évben a balatoni programok egyik üde színfoltja. Az ünnepi hosszú hétvégén több, mint ezer vitorlázó és közel háromszáz hajó népesítette be a keszthelyi kikötőt. Ez a rendezvény nem csak a versenyzésről, hanem rég várt találkozásokról, együtt töltött időről és a közös élményekről is szól.

A verseny egyik érdekessége, hogy 1986 óta mindig ugyanaz a menetrendje. Az első napon egy Balatonföldvár-Keszthely túraversenyen, másnap Keszthely-Szigliget-Zala torkolat-Keszthely között egy kisebb pályaversenyen, az utolsó napon pedig Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy útvonalon mérettetik meg magukat a versenyzők.



Fotó: VMSZ Média

Íme rövid összefoglalónk a három nap eseményeiről:

Szombat. Nagyon izgalmas kezdőnap volt ez a versenyzőknek és mindenkinek, aki figyelemmel kísérte a futamot. Az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően alakult, így kiváló vitorlázóidőnek örülhettek a résztvevők. A Helly Hansen gyorsasági futamon több, mint 200 hajó vett részt és 1 óra 15 perces eredményével az MKB-Extreme Sailing Team hajóját hirdették ki abszolút győztesnek. (Egy évvel ezelőtt is ők futottak be elsőként, akkor 2 óra 43 perc alatt teljesítették az 50 km-es távot.) Másodikként a New Black Jack (1 óra 24 perc), mögötte nem sokkal az RSM2 csapata (1 óra 28 perc) ért célba.

Vasárnap. A reggel megtartott kormányosi értekezlet után 10 órakor elindult a II. futam. A hajók Szigliget felé vették az irányt. A második futamot gyenge szélben kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Nagy küzdelem folyt az első helyekért. A szombati futamgyőztes MKB-Extreme Sailing sokáig tartotta a második helyet, végül harmadikként ért célba az elsőként behajózó New Black Jack és a futam második legjobbja, az RSM2 mögött. A hagyományos Division kategóriában az első helyen a SIROCCO, mögötte a NEMERE II, utánuk pedig a Kishamis csapata végzett.



Fotó: VMSZ Média

Hétfő. A csapatoknak a Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy útvonalon kellett bizonyítaniuk. A szél kedvezőbb volt, mint a II. futamon, így a legtöbb hajó limitidőn belül teljesítette a távot. Ezt a napot a taktikus versenyzés jellemezte leginkább. A zárónap eredményei a következőképp alakultak: első helyen a New Black Jack, második helyen az MKB-Extreme Sailing Team, a harmadik helyen a Racing Django D35 ért célba. A verseny végén a legtöbben már nem tértek vissza a keszthelyi kikötőbe, hanem mindenki irányra állt és elindult „haza” az anyakikötőjébe. A verseny díjkiosztóját mindig az aktuális versenyt követő évben - azaz a 38. Pünkösdi Regatta díjátadóját majd 2020-ban, a 39. Pünkösdi Regattán - tartják.





Fotó: VMSZ Média

A 38. Pünkösdi Regatta top három csapata összetettben:
1. New Black Jack
2. MKB-Extreme Sailing Team
3. RSM2

Mentés szempontjából mindhárom nap eseménymentesen zajlott le. Egészségügyi ellátásra, egyéb mentési feladatokra egyszer sem volt szükség.
Izgalmas, tartalmas, jó hangulatú, ünnepi napokat töltöttek együtt a vitorlázás szerelmesei a keszthelyi kikötőben. Idén vége, de jövőre ismét hajósokkal és szebbnél szebb hajókkal népesül majd be Keszthely a pünkösdi ünnepen! Addig pedig még számos, kihívásokkal teli verseny várja a vitorlázókat a 2019-es szezonban.



Fotó: VMSZ Média

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%