Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Vízitúrázóknak forgattak videókat a vízimentők

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a nyár folyamán rendszeresen mutat be nagyon rövid filmeket, melyek a vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet. A vízbefulladások nagy része megelőzhető, amennyiben nem rosszullét okozza azokat. De még rosszullét esetén is sokszor lehet segíteni, ha van rajtunk mentőmellény.

A megelőzésre minden esetben gondolnunk kell, amikor vízbe megyünk, vízre szállunk. Ehhez végig kell gondolni néhány dolgot, és esetleg mentőeszközt vinnünk magunkkal. Ezeknek a szempontoknak a mérlegelésében szeretnénk segíteni kisfilmjeinkkel.

Videósorozatunk első részei a vízitúrázókhoz szólnak. Magyarországon szerencsére számos túrázásra alkalmas folyó és állóvíz található, érdemes kipróbálni az evezést, mert páratlan élményben lehet részünk. Azonban veszélybe is kerülhetünk, ha nem megfelelően készülünk fel az evezésre.Magyarországon a Hajózási Szabályzat alapján kenuban, csónakban, kajakban annak kötelező mentőmellényt viselni, aki 14 év alatti, vagy nem tud úszni. Mindenki másnak csak magával kell vinnie. Mi ezzel szemben azt javasoljuk, hogy mindenki viselje a mellényt, amikor kievez. Hiszen, ha megtörténik a baj, már nem lesz idő felvenni a mellényt.

Amikor erről beszélgetünk gyakorlott evezőkkel, több dologgal is indokolják, hogy miért nem viselnek mellényt: jól úsznak, nem félnek a borulástól, melegíti őket nyáron, épp azt a szabadság érzést veszi el a mellény, ami miatt kieveznek. Vegyük ezeket sorra.

Boruláskor még egy jó úszó is kerülhet bajba, például, ha közben beüti a fejét, vagy annyira felmelegedett a teste evezés közben, hogy sokként hat rá az, hogy hirtelen érkezik a vízbe. És egy váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma is okozhat borulást, aminek következtében nem tud mellény nélkül a felszínen maradni még a gyakorlott evezős sem.

Az igaz, hogy a mellény melegít. Ezt hamar megszokja az ember, pláne, ha időnként vízzel locsolja magát, és a mellény alá is befröcsköli a vizet. Gyakorlott evezőknek pedig érdemes automata mentőmellényt viselni, ami csak vízbeeséskor fújódik fel, ennek a melegítő hatása igazán elenyésző, úgy néz ki, mint egy gallér.

És az, hogy mennyire korlátozza az embert a mozgásban egy mellény, attól függ, hogy jó fazont, jó méretet választott-e magának, érdemes nagyobb sportboltban felpróbálni ezeket. Az való igaz, hogy meg kell szokni, hogy van rajtunk mellény evezés közben, de ez sokkal hamarabb megy, mint azt elsőre gondolnánk.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Balaton Fejlesztési Tanács
Halker
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%