Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Vizsgáztatják a vízimentőket

Minden évben be kell mutatniuk tudásukat, bármilyen tapasztaltak. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál csak olyan vízimentők állhatnak szolgálatba, akiknek naprakész a tudása és jó a kondíciója. Képes beszámoló a hétvégi budapesti kártyamegújítóról.

Az egyik gyakorlati vizsgafeladat: babavontatás uszonnyal.


A feladat a medence túlsó végében kezdődik, onnan gyorsúszásban uszonnyal, végig kiemelt fejjel kell eljutni a babához, amelyet fel kell hozni a víz alól.



A babát előzőleg feltöltik vízzel, ezért nem könnyű felhozni, ami jól látszik a vizsgázók arckifejezésén.


A feladat utolsó részében a babát ötven méteren át kell vontatni mentőúszásban.


A babát hónaljfogással tartja a vízimentő, és az uszonnyal úgynevezett krallozó lábmozgással, vagyis két oldalra, kifelé tempózik.


A feladatot két percen belül kell teljesíteni, beleértve az 50 méteres ráúszást, a baba felhozatalát és az 50 méteres vontatást. Ez kiváló kondíciót és gyakorlást igényel, csakúgy mint egy éles helyzetben végrehajtott vízből mentés. A VMSZ-nél azért kell minden évben, mindenkinek vizsgázni belőle, hogy csak olyan vízimentő kerülhessen valódi mentési helyzetbe, aki erre fizikailag és mentálisan az adott időben felkészült.


A másik gyakorlati feladat a 400 méteres kombinált úszás, amely 50 méter mell-, majd 100 méter gyorsúszással kezdődik. Ezt követően kapaszkodás nélkül fel kell venni az uszonyt (az óra közben nem áll meg), és folytatni 150 méter mentőúszással (karok kint a vízből, csak lábbal szabad tempózni), végül újabb 100 méter gyorsúszás, ezúttal uszonnyal.


Itt 8 perc a szintidő, és 7 percen belüli eredmény számít kiválónak. A feladatot nehezíti, hogy több vizsgázó úszik egyszerre ugyanabban a sávban, tehát folyamatosan figyelni kell a többiekre. Ahogy arra is, hogy mindenki a saját uszonyát vegye fel. Ha valaki elcserélt uszony miatt nem tudja teljesíteni a feladatot, akkor újra kell úsznia. Nyíltvízi vizsgánál további nehézség, hogy nincsenek sávok (sem csík a meder alján), így folyamatosan figyelni kell az irányt.

Mindez biztosítja, hogy a vízimentők ne csak gyorsan ússzanak, de éles mentési helyzetben is figyeljenek az esetleges akadályokra, a többi fürdőzőre, saját biztonságukra, illetve képesek legyenek az ideálistól eltérő körülmények között, például hullámzó, vagy zavaros vízben is végrehajtani a feladatukat.


A kártyamegújító része az újraélesztés gyakorlása is.


És a vizsga a teljes folyamat bemutatásával.


Valamint a vérzéscsillapítás nyomó- és fedőkötés felhelyezésével.


Ez jól illusztrálja, hogy a vízimentők mindennapi munkájuk során a parton is dolgoznak, könnyű és súlyos sérülteket részesítenek elsősegélyben.

A gyakorlati részen kívül mindenkinek tesztet kell írnia elsősegélynyújtásból és vízből mentésből. A tananyag rendszeresen megújul, beépítve a legfrissebb ismereteket. A hétvégi budapesti kártyamegújítón harminckét vízimentő vett részt. A gyakorlati rész mindenkinek sikerült, elméletből azonban kettőjüknek pótvizsgázni kell.

Magyarországon csak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatánál követelmény az évenkénti vizsga a szolgálatvállaláshoz. Ez folyamatos felkészülést igényel, ami nemcsak a magas színvonalú elsősegélynyújtást és mentést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy tudásuknak és kondíciójuknak köszönhetően a vízimentők saját biztonságukra is megfelelően ügyeljenek.


Fotó: Keresztes Balázs
Szöveg: Bánovics Attila

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%