Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Mentésirányítás

Az Egyesület 1999-es megalakulásától kezdve Zánka (az elmúlt 20 évben több tulajdonosváltáson és névváltoztatáson esett át, jelenleg Zánkai Erzsébet-tábor) adott otthont Mentésirányítási Központunknak.

Vezetője: Keresztes Balázs
E-mail: keresztes.balazs@vizimentok.hu

Egészen 2018-ig, amikor technikai okok miatt elköltözött a Központ. A Magyar Honvédség biztosított helyet új Mentésirányítási Központunknak Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (Honvéd Üdülő) területén.

Az Egyesület évek óta szoros együttműködésben van a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel (RSOE). Az RSOE és a VMSZ között született megállapodás keretében a BISR (Balatoni Információs és Segélyhívó Rendszer) kommunikációs eszközei kerültek kialakításra a VMSZ Mentésirányítási Központjában. A rendszer a segélyhívások mellett nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre és a tájékoztatásra a Balatonra és a régióra vonatkozó információkkal.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által üzemeltetett balatoni vízimentési rendszer "agya" a Mentésirányítási Központ. A központban szolgálatot teljesítő szolgálatvezetők és diszpécserek kötelesek szem előtt tartani a mentés alapvető szabályait, illetve képviselni munkájuk során az egyesületet és annak jó hírét. Döntéseik meghozatalakor az emberélet megmentését, a már bekövetkezett anyagi és nem anyagi károk lehetőség szerinti enyhítését, illetve további károk kialakulásának lehetőségeit kell szem előtt tartaniuk, és tudásuk szerint e szempontok alapján a lehető legjobb és legmegfelelőbb döntéseket hozni. Mint a rendszer vezetőinek kötelességük továbbá az irányításuk alatt szolgálatot teljesítő egységek felé a fent leírtak szerint példát mutatni.

Kommunikáció



A hírközlési berendezések széles skálája található a mentésirányítási központban.

Telefonos rendszer: Három mobiltelefon található a központban. Az egyik a riasztási telefon (+36 30 3 83 83 83), amelyre a segélyhívások érkeznek. A másik készülék ügyintézésre szolgál. A harmadik pedig tartalék telefon, ami azt jelenti, ha a másik két telefon valamelyikén bármilyen okból hívást nem lehet fogadni, akkor erre a telefonra érkezik be automatikusan a hívás.

Rádiós rendszer: A diszpécserközpont az irányítása alá tartozó állomásokkal a digitális BALATRÖNK 2 rendszeren keresztül tartja a kapcsolatot. A rendszer sajátosságai alapján a saját egységek irányítása elkülönített beszédcsatornán zajlik.

A területet három részre osztották a Balaton szempontjából, így található keleti, középső és nyugati csatorna a Balaton három medencéjének megfelelően. Ehhez természetesen külön asztali készülékek tartoznak.

Ezen rendszernek van egy zárt, csak az egyesület számára elérhető része, valamint egy olyan része, ami szabadon igénybe vehető. Elsősorban vitorlásrendezvények alkalmával szokták használni számukra elkülönített csatornákon. Vészhelyzet esetére kialakításra került egy Segély csatorna. Minden ezen a csatornán leadott segélykérés automatikusan befut a mentésirányítási központunkba.

A BALATRÖNK 2 rendszer, mivel digitális rendszer, ezért ehhez tartozik egy diszpécserszoftver is. Ezen az összes csatorna kezelhető. Bármelyiken tud a szolgálatot teljesítő diszpécser kommunikálni szükség esetén az esetleges vészhelyzet gyorsabb kezelése érdekében.

Ezen kívül hagyományos VHF rendszeren lévő hajózási segélykérő csatornát (16-os segélykérő csatorna) is figyelemmel kíséri az ügyeletes, a domborzati viszonyok miatt két területi egységre osztva.

A 22-es és 20-as VHF információs csatornán meteorológiai előrejelzések közzététele is minden új jelentés kiadásakor megtörténik (hangsúlyt fektetve a vihar előrejelzésre). Ezen kívül ezeken a csatornákon hajózási információkat is közöl a diszpécser a 22-es csatornán 08:30, 12:30 és 17:30-kor, a 20-as csatornán 08:35, 12:35 és 17:35-kor.

A mentőhajók személyzetével EDR rádión kommunikál a központ személyzete. Ezen kívül ezen a rádión keresztül tartják a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálat irányítási csoportjával is. Szükség esetén pedig a Katasztrófavédelemmel is.

Adatrögzítés: Minden mobiltelefon és rádiós rendszer, ami segélykérésre van fenntartva, hangrögzítéssel van ellátva. Adatbiztonsági szempontból minden hívás esetén a diszpécser tájékoztatja a hívó felet ennek tényéről.

GPS nyomkövetés: A mentési helyzetek gyorsabb megoldása, és a biztonságosabb végrehajtás érdekében mentőhajóink nyomkövető berendezésekkel vannak ellátva. Számítógépes szoftver térképen jeleníti meg a mentőhajókat, illetve ad részletes információt azok pontos helyéről, haladási sebességéről, megtett útvonaláról. A rendszer nagyban segíti a terület átvizsgálást, a korlátozott látási viszonyok közötti keresést, tájékozódást, pontra való vissza találást. Az adatokat hosszútávon tároljuk a későbbi értékelés, elemzés miatt.

Internet: szélessávú internetelérés található a központban (akár 100/100 Mbps). Végszükség esetén 4G képes hálózati lefedettségen keresztül is tudunk internetelérést biztosítani a központ számára.

Egyéb informatikai eszközök



Számítógépek: A mentés irányítási központban jelenleg 2 személyi számítógép, egy laptop és egy tablet található. A személyi számítógépekhez 7 monitor csatlakozik, illetve egy nagy kijelzős TV. A gépekhez egy közös integrált irodai nyomtató-, szkenner berendezés van üzembe állítva. Minden gép természetesen szünetmentes, villámvédett tápegységekről kapja energia ellátását. Hosszabb áramszünet esetére aggregátor biztosítja az áramot.

Speciális szoftverek: A mentésirányítás, a szolgálatszervezés, és mentési eseményrögzítés összetett feladata miatt egyedi szoftver készült ezen feladatok összefogására, hatékony megoldására. A komplex feladat megoldásaként egy rendszeren belül vannak tárolva az Egyesület aktív és inaktív tagjai és adatai, a napi szolgálati helyek (strandok és mentőhajók), ezek adatai és szolgálati beosztásuk (a szolgálatteljesítő nevével, telefon elérhetőségével), a szolgálati helyen található kézi rádióadó/vevő privát hívószámai, a mentési adatok (külön strandi, hajós és búvárszolgálati bontásban), melyek a Vízirendészet által előírt formátumban vannak nyilvántartva (emailben vagy kinyomtatva küldhetőek), illetve a mentési adatok különböző szempontok alapján lekérhető statisztikai kimutatásai.

A BalatonHelp szolgálatatásunkhoz szükséges szoftverek is megtalálhatók a gépeken. A BalatonHelp applikáción keresztül kapott segélykérések azonnal megjelennek a számítógépeken pontos lokációval és a segélykérő elérhetőségével együtt. Szükség esetén azonnal a helyszínre tud az ügyeletes riasztani megfelelő segítséget.

A Siófoki Meteorológiai Központ számunkra külön biztosít felületet, ahol összesítve láthatjuk a jelenlegi és várható időjárási körülményeket.


Balatoni viharjelző rendszer információs tábla: A Rádió és Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület üzemeltetésében lévő viharjelző adatokat látja maga előtt az ügyeletes ezen a táblán. A viharjelzők állapotán kívül 7 helyen a szélsebesség és irányultságának adatai is megjelennek. (a rendszer rádióhullámok segítségével kapja az információs csomagokat a viharjelzőtornyoktól, majd azokat vizuálisan jeleníti meg egy Balaton térképen, földrajzi helyük szerint).

A mentésirányítási központ épülete
A mentésirányítási központ bejárata
A mentésirányítási központ bejáratának táblája


Központ



A Mentésirányítási Központ egyszerre 2 fő szolgálatteljesítő (szolgálatvezető és diszpécser) munkáját 12 órás szolgálati idővel, illetve 1 fő (szolgálatvezető) 0-24 órás ügyeletét teszi lehetővé. A 0-24 órás ügyelet miatt az épületben több hálóhelység, konyha, nappali tartózkodó helység, fürdő és mellékhelység is megtalálható, amik minden a helységnek megfelelő eszközzel fel vannak szerelve.

A Központ 1999 óta irányítja a balatoni vízimentőket télen-nyáron, éjjel-nappal, eddig több mint 1000 közvetlen életveszéllyel járó közel 1500 főt érintő mentési szituációval!

A mentésirányítási központ új antennát kapott 2019-ben

Munkaállomás a mentésirányítási központban

Monitoron a viharjelzők

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%