Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Strandi mentés

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vízimentési rendszerének alapját a strandi mentők és figyelőpontok adják. A balatonakarattyai Mentésirányítási Központba érkező riasztások 80-90%-a a strandi vízimentőktől érkezik.

Strandi vízimentő az lehet, aki kiváló úszástudással rendelkezik, jó fizikai és mentális állapotban van és elvégzi a vízimentő tanfolyamot.

Munkavégzésének helye: kijelölt fürdőterület, melyet a parton tábla, a vízben bójasor határol.

Felelőssége az itt történtekkel kapcsolatban van.

A vízimentő a munkaköri leírásában szereplő tevékenységeket hajtja végre. Ügyel a strand rendjére, a kulturált fürdőzésre, a balesetek megelőzésére. A vízimentő kér és figyelmeztet, soha nem utasít, ha szükséges a megfelelő szervekhez fordulhat.

A mentési feladatok közül a strandi mentőink legfontosabb tevékenysége a megelőzés.

Szolgálatban töltött első napjukon megismerkednek a hely, a strand jellegzetességeivel (közelben lakó, elérhető orvos, mentő fogadására alkalmas helyek stb.), felmérve például a veszélyesebb helyeket.

Szolgálatuk alatt figyelemmel kell lenniük a strand lépcsőinek tisztaságára, megelőzendő az elcsúszást és egyéb baleseteket.

Partról és mentőcsónakból tartják szemmel a strand területét, a fürdőzőket és vízi sporteszköz használókat. Figyelmeztetik őket a mély vízre, a parttól való távolságra és az időjárás negatív változására.

Járőröznek a kijelölt fürdőhely szárazföldi részén is. Gondot viselnek az egyedül kószáló gyermekekre, azokra a strandolókra, akik elalszanak a tűző napon, vagy megsérülnek.

A strandi mentők folyamatosan figyelik a mély vizet is.

Baleset esetén a Balatrönk 2 rendszerben üzemelő rádión riasztják a Mentésirányítási Központot, ahol a szolgálatvezető intézkedik, szükség esetén riasztja a mentőhajókat, illetve amennyiben indokolt, akkor más szervezeteket (Mentőszolgálat, Rendőrség, Tűzoltóság stb.) is.

A vízben történő baleseteket csak nagy odafigyeléssel lehet észrevenni, mivel a nagy tömeg és hangzavar miatt nehéz megtalálni egy bajbajutottat.

Vízimentőink a strand területén bekövetkezett baleset esetén azonnal megkezdik az intézkedést és/vagy a mentést.
Ezek lehetnek: sebkötözés, törés-rögzítés, keresés és ennek megszervezése, pánik megelőzése, vízből mentés, újraélesztés.
Feladatuk addig tart, míg a veszélyhelyzet meg nem szűnik, illetve a magasabban képzett személyzet meg nem érkezik.

Vízimentőink a strandi jelenlétükkel képviselik Egyesületünket, az Egyesület értékeit és céljait.

Mivel vízimentőnk találkozik elsőként a bajbajutottal, a fürdőzővel, fontos tehát, hogy odafigyelve, elhivatottan, empatikusan és szakszerűen lássa el feladatát. Viselkedésével és egyenruhájával pedig ösztönözze a strandolókat a helyes fürdőkultúrára és a biztonságos magatartásra.

Mentőeszköz a helyzettől függően bármi lehet, ami a mentő és a bajbajutott számára is biztonságos. A strandi vízimentők felszerelését a strand üzemeltetője biztosítja. Jellemző, hogy a kötelező felszerelésen kívül nem kívánnak másba beruházni, ezért vízimentőink a kifejezetten mentésre készült eszközök közül a következőket használják:

Egyenruha
Egyesületünk logójával ellátott, messziről jól észrevehető és megkülönböztethető öltözék, amelyen a vízimentő felirat angol és német nyelven is szerepel.


Uszony
Egyszerű használatú uszony, amely elősegíti a víz felszínén való sokkal gyorsabb haladást. A rugalmas pengéknek köszönhetően veszteség nélküli energiaátvitelre alkalmas.


Kommunikációs eszközök (Balatrönk 2 adó-vevő rádió, hozzá vízhatlan tok)
Strandi vízimentőink a Balatrönk 2 adó-vevő rádió segítségével, az Egyesület mélyvízi egységeivel összhangban végzik napi tevékenységüket.

A "BALATRÖNK 2" rádiórendszerben – a Balaton teljes területén, a keleti és a nyugati bázisállomás segítségével – összesen 10 átjátszóállomáson keresztül nyújtja a tó és környékének teljes lefedettségét biztosító kommunikáció lehetőségét.


Evezős mentőkatamarán
Katamarán testű, kopásálló, de könnyű műanyag mentőeszköz, mely biztonságosan használható szélsőséges időjárási viszonyok között is. Előnyei a gyorsaság, az alacsony merülés, a könnyű manőverezési képesség és a mentő előtt kialakított platform, mely alkalmas a bajbajutott ellátásának, illetve újraélesztésének megkezdésére.


Mentőgyűrű felúszó kötéllel
Magasnyomású polietilénből készült, poliuretán habszivaccsal bélelt mentőeszköz, amely minden katamarán alapfelszereléséhez tartozik. Narancssárga színű, kapaszkodásra alkalmas szegélykötelekkel felszerelt, fényvisszaverő csíkokkal ellátva.


DLRG mentőöv
Felúszó anyagból készült, karabinerekkel a bajbajutottra csatolható eszköz. Előnye, hogy a rajta található heveder segítségével a mentő mindkét kezével tud úszni, nem kell tartani a bajbajutottat, sőt a biztonságos távolságot is segít megőrizni. A Német Vízimentő Szövetség (DLRG) által kifejlesztett és használt mentőeszköz.


Mentőbója
Felúszó anyagból készült, speciálisan mentésre kialakított formájú mentőeszköz. A sima felület lehetővé teszi, hogy a kimentendő személyt húzni lehessen általa. Anyaga polietilén.


Dobózsák
Egy hatékonyan használható mentőeszköz, melynek kötélvég részét megtartva, illetve a zsákrészt eldobva egy 15-20 méter hosszan kibomló felúszó-mentőkötél nyújt segítséget a vízből kimentendő bajbajutott számára. A dobózsák polifoam borítású ólmot és csomómentes felúszó kötelet tartalmazó eszköz, mely jól és pontosan dobható a bajbajutotthoz. Használható a DLRG mentőövvel kombinálva és a vízimentő biztosítására is. A dobás lendületéhez a kellő súlyt biztosító zsák végén egy műanyag kapaszkodó található.


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%