Emergency, call for help: +36 30 383 8383

Mi biztosítjuk a szigligeti Újévi Csobbanást

Január elsején ismét biztonságos körülmények között lehet megmártózni a Balatonban Szigligeten. Vízimentőink a vízben, mentőkocsink pedig a parton biztosítja azt, hogy megfelelő segítséget kapjon az, aki esetleg bajba kerül a 3-4 fokos vízben.

Január elsején kora délután bárki megmártózhat a Balatonban Szigligeten, a Községi Strandfürdőn, aki átmegy a helyszínen végzett orvosi vizsgálaton. Vízimentőink a vízben állva figyelik a megmártózókat, és egyben jelzik is, hogy meddig szabad bemenni a vízbe. A parton, az esetkocsinkban egészségügyi személyzet biztosít magas szintű ellátást azoknak, akik esetleg ellátásra szorulnak.

A szigligeti csobbanás résztvevői 2020 január 1-én
A Rupert és legénysége biztosítja a helyszínt

Újév napján többfelé szerveznek hasonló fürdőzést, nemcsak Magyarországon, hanem az északi félteke sok fürdőhelyén. Nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csak olyan rendezvényen szabad részt venni, ahol magas szintű egészségügyi ellátást biztosítanak a parton, illetve képzett és gyakorlott vízimentők (például a helyi partiőrség) biztosítják a rendezvényt. Egy izomgörcs is végződhet fulladással még sekély vízben is, ha nincs megfelelően képzett vízimentő a közelben.
Néhány fokos vízben bárki bajba kerülhet, jó egészségi állapotban lévők is, pláne, ha megvárták az éjfélt (vagy a hajnalt) a lefekvéssel, és még alkoholt is fogyasztottak.
A hideg vízben történő megmártózás veszélyeiről, dr. Debreceni Katalin, szakszolgálatunk orvosigazgatója a következőket mondja:
“A hideg víz viszonylag gyorsan képes megváltoztatni legtöbb szervrendszerünk működését. Hideg vízben csökken az izom-ideg információátvitel, emiatt a mozgásunk lelassul, beszűkül, de a látásunk vagy a mentális állapotunk (például az ítélőképességünk, a tájékozódási képességünk, a koordinációnk) is romolhat. A szívritmus zavarok valószínűsége is megnő, ha a test maghőmérséklete 35 fok alá csökken.
Ha hideg vízbe megyünk, a szimpatikus idegrendszer egy olyan reakciót indít el, melynek következtében a véredények összeszűkülnek, ezért nem jut elegendő vér és ezzel együtt oxigén és tápanyag az izmokhoz. Amennyiben az újévi csobbanásban részt vevők azt veszik észre, hogy az ízületeik mozgása beszűkül, a mozgásuk vagy a gondolkodásuk lassul, azonnal ki kell menni a partra, majd pedig meleg helyre.
Meg is botolhatunk miközben sétálunk, szaladunk be a vízbe, hiszen a meder alja nem egyenletes. Ez - a váratlanul hideg vízbeesés- is vezethet rosszulléthez. Ezért mindenképp figyeljünk a körülöttünk fürdőzőkre is, hogy időben tudjuk jelezni a vízimentőknek vagy az egészségügyi személyzetnek, ha valaki bajba kerül.
Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a csobbanás után, ha már felöltöztünk, akkor is csökkenhet még a testhőmérsékletünk, ezért a megtörölközés és felöltözés után mindenképp ajánlott fűtött helyen, bő folyadékfogyasztás mellett megmelegedni.”





A 2020 január 1-én, a szigligeti Újévi Csobbanáskor készült beszámolónk itt olvasható.

Meet our supporters

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség

Meet our cooperative partners

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport eng
melodiak
Kürt Zrt.
GALCO
1%